2021. január 26., Paula, Vanda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A tartós az igazán trendi

A zero waste, avagy hulladékmentes életmódban a tartós tárgyaknak, termékeknek hatalmas a szerepük, az egész filozófia egyik alapkövét jelentik.

A tartós tárgyak jelentősége abban rejlik, hogy minél többször tudjuk használni, annál több használatra oszlik el a gyártás környezetterhelése, annál inkább „megtérül” a gyártásába fektetett energia – mutat rá a Famiily.hu.

Másrészt minél tovább használunk egy terméket, annál később válik hulladékká, annál kevesebbszer kell újat vennünk, így nemcsak a keletkező hulladék mennyiségét, hanem a megvásárolt termékek számát is csökkenthetjük.

Kevesebb megvásárolt termék, kisebb energiaigény, kevesebb szennyezőanyag-kibocsátás, végezetül kevesebb problémát és kihívásokat generáló hulladék.

Vannak azonban olyan termékek, amelyek estében nagyobb kihívás sutba dobni az eldobható verziót, a tartós megoldások használata pedig igényel némi komfortzóna-átlépést. Azonban az új szokások gyorsan rögzülnek, hosszú távon pedig a pénztárcánk és az ökológiai lábnyomunk is hálás lesz a váltásért.

  • A mosható betétek, menstruációs bugyik és intim kelyhek használata közel sem olyan macerás, mint sokan gondolnák, ráadásul ökológiai előnyeik mellett sok szempontból kényelmesebbek is.
  • Ha van otthon mosható konyhai törlőkendő, textilszalvéta, arctisztító pamacs vagy éppen mosható popsitörlő, rengeteg szemetet és gyártási energiát megspórolhatunk. A mosható textiltermékek ráadásul gyorsan sikerélményt is adnak, hiszen a váltás után néhány nappal már látszik is az eredmény a szemetesed rohamosan csökkenő tartalmán.
  • Sokan tartanak a hagyományos borotvától, félnek, hogy könnyen megvágják magukat vele, vagy nem végez elég szép munkát a tartós változat. Aztán amikor mégiscsak váltanak, akkor nagyon pozitívan csalódnak. Ráadásul ez egy olyan termék, amely akár generációkon át is hagyományozódhat, hiszen a penge cserélhető és egy kis fertőtlenítés után a készülék higiénikusan tovább is adható.
Időtálló megoldás Fotó: shutterstock.com
Neked ajánljuk
Dánia mutatja az utat a klímabarát élelmiszer-választáshoz Valóban környezetbarát választás az organikus hús? Az erdőktől a gardróbokig – új ösvényeken a fenntartható divat felé Ne dobd ki a banánhéjat! Szép csendben Bill Gates lett az USA legnagyobb termőföldbirtokosa (videóval)
Tovább a forrásra: famiily.hu
Vissza
Hírfolyam