2021. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mit takar valójában az a bűvös bio felirat?

Miért is jó, ha a zöldség bio? Nem permetezték? Vagy ennél többről van szó? Esetleg permetezhették, csak éppen nem túl veszélyes szerekkel? Vagy az egésznek semmi köze a permetezéshez?

A Dívány utánajárt, pontosan mit is jelent a zöldségek és gyümölcsök bio megjelölése. A Nébih válasza szerint a bio felirat a zöldségeken arra utal, hogy a termék ellenőrzött és tanúsított ökológiai (bio) gazdálkodásból származik – azaz a terméket az ökológiai gazdálkodásra vonatkozó jogszabályoknak megfelelően állították elő.

Mivel az ökológiai szemlélet középpontjában a természet megóvása áll, a bioélelmiszerek termelése során szintetikus készítmények egyáltalán nem használhatók, az alkalmazott növényvédő szerek és termésnövelő anyagok köre igen szűk.

Ezt a szakminisztérium által elismert ellenőrző szervezetek felügyelik, a terméknek minden esetben rendelkeznie kell a származását bizonyító biotanúsítvánnyal. 

A csomagolt biotermék arról ismerhető fel, hogy a címkéjén szerepel a tanúsító szervezet száma. Például HU-ÖKO-01, az EU öko logó, valamint a termék származására vonatkozó információ. A csomagolatlan termékek esetében a fogyasztónak vásárláskor joga van kérni az eladótól a bioeredetet igazoló minősítő tanúsítványt, vagy informálódhat a jelölésen feltüntetett ellenőrző szervezetnél. Ennek hiányában a forgalmazó jogtalanul használja a terméken a bio jelzőt.

Ha a harapnivaló előtörténete is fontos... Fotó: shutterstock.com
Neked ajánljuk
Valóban környezetbarát választás az organikus hús? Dánia mutatja az utat a klímabarát élelmiszer-választáshoz Az erdőktől a gardróbokig – új ösvényeken a fenntartható divat felé Kiket gazdagítanak a tengerekből származó értékek? Hatezer maszkot kapott Szirmabesenyő
Tovább a forrásra: divany.hu
Vissza
Hírfolyam