2021. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már tízezren álltak ki a javításhoz való jog mellett

Újabb mérföldkőhöz ért a Fenntarthatóság Felé Egyesület és a Magyar Természetvédők Szövetségének kampánya, amelynek célja a hatékony fellépés a tervezett elavulás ellen, valamint elektronikai eszközeink élettartamának a megnövelése. Június harmadikán átlépte a tízezret a petíció aláíróinak száma. 

A programot a Fenntarthatóság Felé Egyesület és a Magyar Természetvédők Szövetsége azzal a céllal indította, hogy megnehezítse a tervezett elavulás gyakorlatának alkalmazását. A két szervezet az aláírásokkal együtt eljuttatja a döntéshozókhoz a témához kapcsolódó javaslatcsomagját.

A kampány során olyan jogszabályok megalkotását szorgalmazzák, amelyek biztosítanák, hogy a tartós fogyasztási cikkek jótállása fokozatosan 5, majd 10 év legyen, a tervezett elavulás pedig pénzbírsággal, börtönnel büntetendő cselekmény legyen.

A kezdeményezés hátteréről írva hangsúlyozzák: az elmúlt időszakban számos fejlemény igazolta, hogy a tervezett elavulás nem összeesküvés-elmélet, hanem a nemzetközi vállalatok bevett gyakorlata. „Nem véletlen, hogy a Samsungot 5 millió euróra, az Apple-t pedig 10 millióra büntette egy olasz hatóság a telefonok szándékos lassításáért, míg Franciaországban 25 millió euró büntetést kényszerült fizetni az Apple.”

A kezdeményezők szerint a petíciót támogató több mint tízezer aláírás is azt mutatja, hogy az embereknek elegük van az egy-két év után elromló, javíthatatlan elektronikai eszközökből.  Ezért is dolgoztak ki egy 13+1 pontból álló szakmai javaslatcsomagot a Fenntarthatóság Felé Egyesület kezdeményezésére a Tudatos Vásárlók Egyesülete és a Humusz Szövetség bevonásával, amelyet most el is juttatnak a döntéshozókhoz.

A civil szervezetek javaslata egyebek mellett szorgalmazza a szavatossági idő jelentős mértékű növelését, a tartósabb termékek előállításának gazdasági ösztönzését és a javíthatóság feltételeinek megteremtését. Emellett szorgalmazzák, hogy csökkentett általános forgalmi adóval és környezetvédelmi termékdíjjal támogassák a hatékonyabb, kevesebb erőforrás-felhasználással működő, hosszabb jótállással és Magyarországon kiépített szervizhálózattal rendelkező termékek előállítóit.

Neked ajánljuk
Valóban környezetbarát választás az organikus hús? Dánia mutatja az utat a klímabarát élelmiszer-választáshoz Az erdőktől a gardróbokig – új ösvényeken a fenntartható divat felé Szolárcserép vagy hagyományos napelem? Folytatódhat az afrikai nagy zöld fal építése
Tovább a forrásra: mtvsz.hu
Vissza
Hírfolyam