2021. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Te hány kilométert eszel?

Mindannyian fogyasztók vagyunk, nap mint nap vásárolunk, és egyáltalán nem mindegy, hogy ezt hogyan tesszük. Magunk is meglepődnénk azon, ha egy-egy bevásárlásunk után ki kellene számolnunk, mennyit utaztak a kosarunkban landoló termékek, míg elértek a bolt polcaira. 

Ma Magyarországon az élelmiszerek több mint 65%-át 400 nm-nél nagyobb üzletben, szupermarketban vásároljuk meg, és sajnos a nagy üzletekre jellemző a központosított árubeszerzés, így itt csak elvétve találkozunk a környékből származó termékkel – figyelmeztet a Magyar Természetvédők Szövetsége.

A közvélemény-kutatások szerencsére azt mutatják, hogy van remény: egyre több helyen létesül termelői piac, alakulnak bevásárlóközösségek, és a magyarok egyharmada törekszik arra, hogy hazai terméket válasszon.

Bár azt szinte mindenki elismeri, hogy a magyar élelmiszerek kiváló minőségűek, a vásárlók kétharmada elsősorban még mindig az élelmiszerek ára alapján dönt. 

hogyan legyünk tudatosabbak?

  • Érdemes végiggondolni, hogy valóban szükségünk van-e a megvásárolni kívánt termékre. Ehhez nagy segítséget nyújthat egy bevásárlólista, így kisebb a csábítás, hogy olyasmit vegyünk, amit aztán csak kerülgetünk – vagy élelmiszer esetén kidobunk, mert megromlik, mielőtt elfogyaszthatnánk.
  • Ha a vásárlás mellett döntünk, mindenképp nézzük meg, hogy a termék honnan származik, keressük a helyi termékeket, hazai árucikkeket, hiszen ebben az esetben a hazai gazdaságot támogatjuk, és nem mellesleg a szállításból eredő környezetszennyezés is jóval alacsonyabb.
  • Nagyon fontos, hogy idénygyümölcsöket és -zöldségeket vásároljunk. Így mindig vitaminban dús, zamatos ízű terményt fogyaszthatunk, ráadásul a növényvédőszer-maradványoktól, tartósítószerektől sem kell tartanunk.
  • Keressük a környezetkímélő gazdálkodásból, illetve méltányos kereskedelemből származó, bio- és fairtrade termékeket, amelyek előállítása során óvják a környezetet, és a termelők biztos megélhetését is garantálják.
Neked ajánljuk
Valóban környezetbarát választás az organikus hús? Dánia mutatja az utat a klímabarát élelmiszer-választáshoz Az erdőktől a gardróbokig – új ösvényeken a fenntartható divat felé Elrendelte Biden az Egyesült Államok párizsi klímaegyezményhez való visszatérését Mitől lehet kisebb az online kereskedelem klímalábnyoma?
Tovább a forrásra: mtvsz.hu
Vissza
Hírfolyam