2021. június 16., Jusztin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Dilemmák a műanyagmentes divat körül

A vásárlók és velük a gyártók világszerte egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a fenntartható megoldások választására. Ennek következtében a szintetikus szövetek, például a poliészter, az akril és a nylon gyártása csökkent, a pamuté, gyapjúé és kenderé pedig növekedett. De a természetes alapanyagok választása még egyáltalán nem garantálja azt, hogy környezetkímélő végeredmény születik.

A fogyasztói kultúrában jelenleg is folyamatosan végbemenő változások olykor egyoldalúan nyilvánulnak meg. Többnyire azt hangsúlyozzák, hogy vásároljunk környezettudatosabban, természetesebb összetevőkből készült termékeket, de arról csak ritkán esik szó, hogy ezeknek is megvan a környezeti ára – figyelmeztet a Glamour oldalán megjelent írás.

Attól még, hogy környezettudatos termékekből vásárolunk rengeteget, a felhalmozás jelensége továbbra is fennáll.

A „jobb”, alternatív divatipari termékeknek szintén van negatív környezeti hatása. A gyapotot például gyakran olyan országokban termesztik, ahol kevés a környezetet és az emberi egészséget óvó jogszabály. A növények öntözéséhez rengeteg vizet vonnak el a folyóktól, ami folyamatos kiszáradásokhoz, végeredményben a halászat megszűnéséhez vezet.

Az Aral-tó kiszáradásában is közrejátszott az intenzív gyapottermesztés Fotó: shutterstock.com

Ráadásul a ruhák elkészítése többnyire ugyanúgy változatos kémiai beavatkozásokat igényel, a gyárak szennyvize pedig gyakran a természetes vizekben végzi.

A divatvilág zöldítésének kulcsa a vásárolt ruhák és egyéb kiegészítők mennyiségében és élettartamában van.

Újra kell értékelnünk a vásárlási szokásainkat, és a felhalmozás helyett olyan ruhákat és egyéb termékeket érdemes választanunk, amelyek jó minőségűek és hosszú élettartamúak. Minél többen vásárolunk tudatosan, annál szélesebb körben mozdulhatnak el pozitív irányba a fogyasztói szokások, a túltermelés visszaeshet, amivel egy valóban fenntarthatóbb divat megteremtését segíthetjük elő.

Neked ajánljuk
Ez a négy ökocímke biztosan nem átverés A jövőben pontszámok segítik a tudatos telefonvásárlókat A világ országai közül elsőként Izrael betiltja az állati szőrmék kereskedelmét, de sok a kivétel Magyarországon teszteli az új csomagolási fejlesztését a Coca-Cola Ingyenes startup-dizájntáborra pályázhatnak a középiskolások
Tovább a forrásra: glamour.hu
Vissza
Hírfolyam