2020. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az elektronikai eszközök többsége indokolatlanul rövid ideig van használatban

Egy új EU-s kutatás szerint bizonyos elektronikai készülékek akár 18 évvel is rövidebb ideig működnek, mint ami a tervezett élettartamuk alapján várható lenne. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) a termékek élettartamának meghosszabbítása érdekében a javítást terhelő áfa csökkentését javasolja.

Az EU-s intézmény frissen közzétett tanulmánya azt vizsgálja, hogy az elektronikai eszközök bevonása a körforgásos gazdaságba milyen előnyökkel jár a környezet számára. Ez már csak azért is kiemelten fontos kérdés, mert egy személyre vetítve évente több mint 20 kg elektronikai terméket gyártanak az EU-s piacra, és négy különféle termékkategória megvizsgálása alapján a tervezett vagy elvárt élettartamnál legalább 2,3 évvel rövidebb élettartam a jellemző – írja a Humusz.

Az elemzés szerint a legnagyobb különbség a termék tervezett és tényleges élettartama között a televíziók esetében figyelhető meg: ezek átlagosan 7,3 évig vannak használatban, pedig mintegy 25 évre tervezték őket. A 10 éves élettartamra tervezett porszívók és mosógépek általában hozzávetőleg nyolc évig tartanak ki a háztartásokban. Az okostelefonokat, amelyeknek az elvárt élettartama 5,2 év, csupán mintegy 2 év használatra tervezik.

A dokumentum szerint az EU-nak érdemes lenne az ökodizájnra, az energetikai címkézésre, zöld közbeszerzésre és kiterjesztett gyártói felelősségre vonatkozó intézkedés támogatásával előmozdítani a körkörös üzleti modellek fejlesztését.

Az ügynökség jelentése az EU frissített körforgásos gazdasági cselekvési tervének márciusi közzétételét követően jelent meg – ez már magában foglalta az ökodizájn szabályainak az energiateljesítményen túlmutató kibővítését olyan szempontokkal, mint például a tartósság és a javíthatóság, a termékek újrafelhasználhatóságának és fejleszthetőségének biztosítása, valamint az újrahasznosított nyersanyagtartalom növelése, illetve a veszélyesanyag-tartalom csökkentése.

Neked ajánljuk
Te milyen fogyasztó vagy? Fenntarthatóan szeretnél öltözködni? Ezeket a kérdéseket tedd fel magadnak vásárlás előtt! Az Unilever takarítószerei megtisztulnak a fosszilis adalékanyagoktól Kreatív alkotások vécépapír-gurigából Kaliforniában 2035-től csak tisztán elektromos autókat lehetne forgalmazni
Tovább a forrásra: humusz.hu
Vissza
Hírfolyam