2021. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az észszerű fogyasztás úttörői a bevásárlóközösségek

Ha a multinacionális üzletek helyett a helyi kiskereskedőket és bevásárlóközösségeket választjuk, azzal nemcsak a túlfogyasztást és az élelmiszeriparral járó környezetszennyezés nagy részét kerülhetjük el, de sokkal egészségesebb alapanyagokhoz is juthatunk.

A bevásárlóközösség egy olyan csoport, amelynek tagjai a nyereség növelése helyett azon dolgoznak, hogy segítsék a fenntartható termelést és fogyasztást. A vásárlók megismerhetik a termékek származási helyét, és a túlzott fogyasztás helyett arra ösztönzik őket, hogy éppen annyit vásároljanak, amennyire szükségük van – idézi a Budapesten működő Szatyorbolt egyik munkatársát Blaskó Zsófia a Mércén megjelent összeállításban.

A főváros 60 km-es körzetében működő Szatyorbolt, illetve az ország keleti részén a termelők és vásárlók között közvetítő Nyíregyházi Kosár Közösség működésének lényege, hogy

segítik a vásárlókat összekötni a termelőkkel, akik általában helyben termesztenek, az idénynek és az igényeknek megfelelően, így a valódi fogyasztói szükségletre reagálnak.

A bevásárlóközösségek vásárlói internetes felületen rendelhetnek – a virtuális kosárba pakolva általában a hét közepéig adhatják le igényüket a különböző termékekre, az összeállított csomagot pedig péntekenként vehetik át a szervezetek székhelyein.

A Nyíregyházi Kosár Közösség weboldalán mostanra már több mint ezerféle termék szerepel – tisztítószerek, kozmetikumok, a fenntartható gazdálkodásról és növénynevelésről szóló könyvek is elérhetők náluk Fotó: shop.nyiregyhazikosar.hu/

Hasonló szerveződések indultak a járvány idején többek között Pécsett és Kaposváron is. „Hosszú távon egy olyan vásárlási forma alakításán dolgozunk, ahol a vásárló, a termelő és a szervező ugyanazt szeretné: egészséges, fenntartható életet, termelést és fogyasztást” – fogalmaz a bevásárlóközösség céljaival kapcsolatban a Szatyorbolt oldala.

A Mércén megjelent cikkből a modell működésének részleteiről és a bevásárlóközösségek járványhelyzetben szerzett tapasztalatairól is sok érdekes adalékot tudhatunk meg.  

Neked ajánljuk
Mi tesz egy tárgyat méltóvá az ünnephez? Valóban környezetbarát választás az organikus hús? Idén Belgiumba került az Európai Zöld Városok díja Egyre többen vágnak bele az energetikai korszerűsítésbe Hetventonnás bálnatetemet emeltek ki a Földközi-tengerből (videókkal)
Tovább a forrásra: merce.hu
Vissza
Hírfolyam