2020. augusztus 10., Lőrinc
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem csak a pálmaolajjal van baj

A kókuszolaj kedvező egészségügyi hatásai miatt egyre népszerűbb, egy friss tanulmány alapján ugyanakkor előállítása súlyos károkat okoz a trópusi élővilágban.

Erik Meijaard, a Kenti Egyetem munkatársa és csapata vizsgálata alapján tonnára lebontva a megtermelt kókuszolaj több fajt fenyeget, mint a pálmaolaj. Utóbbiról már többször bebizonyították, hogy az előállításához szükséges ültetvények rengeteg kárt okoznak a természetnek – írja az IFLScience alapján a 24.hu.

Meijaard szerint sok nyugati fogyasztó úgy gondolja, hogy a kókuszolaj egészséges, és még az élővilágra is viszonylag veszélytelen – azonban át kell gondolnunk a kókusz környezeti hatásairól kialakított képet.

A kutatás eredményei alapján, minden egyes megtermelt egymillió tonna kókuszolaj 20 veszélyeztetett fajt fenyeget, míg a pálmaolajnál ez az érték 3,8, az olívaolajnál 4,1, a szójaolajnál pedig 1,3. 

A kókusz elsősorban azért veszélyezteti az ökoszisztémát, mert jellemzően csendes-óceáni szigeteken és egyéb trópusi régiókban termesztik, ahol sok sérülékeny faj él.

Dr. Erik Meijaard a kókuszdió környezeti hatásairól Forrás: Cell Press/youtube.com
Neked ajánljuk
Itthon is megugrott a divatcikkek forgalma a járvány alatt, de legalább a fenntartható termékeket is szeretjük Az eldobható divat korát éljük, de talán már látszik a kiút A nejlonzacskó marad, de nagyon drága lesz Közel 8 tonna hulladékot szedtek ki a Tiszából a PET kupások Az Egyesült Királyságban komoly sikere van az e-Nironak
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam