2021. június 16., Jusztin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Álőstermelőket fülelt le a budapesti piacokon a Nébih

A Nébih szerdai közleménye szerint az elmúlt fél évben lezajlott ellenőrzéssorozat során a zöldség-gyümölcs forgalmazás követelményeinek betartását, valamint az őstermelők „valódiságát” vizsgálták a hivatal szakellenőrei.

Az őstermelői termékekkel szemben nagy a vásárlói bizalom, emiatt fontos, hogy a hatósági ellenőrzések során a szakemberek kiszűrjék azokat a kereskedőket, akik a termelői asztalokon kínálják nem saját termesztésű, hanem vásárolt áruikat –hangsúlyozta az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal.

A Nébih ellenőrei az őstermelők esetében a termelés helyszínén is ellenőrzést tartottak.

Ennek során kiderült, hogy egyes termelők valójában egyáltalán nem termelnek, vagy csak részben termelnek, és kínálatukat vásárolt termékekkel egészítik ki.

A piacok infrastruktúrája megfelelő, általánosságban tiszták, jól megközelíthetők. Nyitvatartásuk azonban már nem ideális, általában 16 órakor bezárnak, így hét közben a kötött munkaidőben dolgozók számára nehezen elérhető a piacok kínálata – közölte az akció tapasztalatai alapján a Nébih.

A hivatal a kereskedők eredetjelöléssel kapcsolatos gyakorlatát is vizsgálta. Tapasztalataik szerint általános probléma volt a kötelező jelölések, például a származási ország, a minőségi osztály, a fajta hiányos feltüntetése. Jellemző, hogy a magyar áruknál kiírják a származást, akár még a termőtájat is, az importtermékek esetében azonban már elmarad a kötelező tájékoztatás.

Neked ajánljuk
Frappáns reklámmal buzdít környezettudatos cselekvésre az IKEA Zöldebben gondolkodunk a járvány hatására Már a videójátékok világába is beszivárog a környezettudatosság Magyarországon teszteli az új csomagolási fejlesztését a Coca-Cola Ingyenes startup-dizájntáborra pályázhatnak a középiskolások
Tovább a forrásra: uzletem.hu
Vissza
Hírfolyam