2021. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az eldobható divat korát éljük, de talán már látszik a kiút

A textilipar és a ruhagyártás a leginkább környezetszennyező iparágak közé sorolható, de a fenntarthatóság trendi lett az elmúlt években a divatszakmában – hangzott el a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány Otthon is Műhely című beszélgetésében.

A beszélgetés egyik résztvevője volt Szentesi Réka divatkutató, aki a fenntarthatóság kérdéskörével foglalkozik. Szerinte az egyik legnagyobb hibaforrást az jelenti, hogy nincsenek nemzetközi iparági standardok arra vonatkozóan, hogy mitől tekinthető egy ruhadarab vagy egy ruhaipari tevékenység fenntarthatónak – idázi a Portfolio.

Az iparág túl komplex ehhez, az alapanyag-beszerzéstől kezdve a kereskedelem formájáig rengeteg fázist kellene figyelembe venni – ez ugyanakkor azzal is jár, hogy az érdeklődő, nyitott vásárló sokszor nehezen tud eligazodni.

A tempó átka

A napjainkra jellemző fast fashion ruházati kultúra alapvetően egy gyártási és üzleti modellt jelent, aminek az a lényege, hogy minél gyorsabban, minél nagyobb mennyiségben, minél olcsóbban, minél trendibb ruhadarabokat állítsanak elő. Ezekkel a tényezőkkel egy nagyon környezetszennyező folyamat jön létre, ráadásul sokszor megveszünk olyan terméket is, ami teljesen felesleges, nem kényelmes, vagy nem is hordjuk.

A szakember a vásárlások csökkentésében, a felesleges vásárlás elkerülésében látja az egyik legjobb megoldást.

Klasszikus, tartós darabokkal a környezettel is összhangban lehet a ruhatárunk Fotó: shutterstock.com

Nem csak az lehet fenntartható, ami annak is látszik

Vetlényi Alma divattervező szerint annak nem kell feltétlenül látszania egy ruhán, hogy környezetbarát gyártási folyamatban vagy újrahasznosított alapanyagokból készült. Bár vannak ilyen trendek is, alapvetően a legtöbb, fenntartható elvek mentén készült ruhadarabnál ez nem szembetűnő.

A divattervező ugyanakkor a divat körüli problémák gyökerét abban látja, hogy értékét vesztette a ruha: más tartós fogyasztási cikkekhez képest kevéssé tudatosulnak a fogyasztóban az előállítás körülményei. Ugyanakkor új fogalomként került be a köztudatba az elmúlt években a slow fashion, ami tartósabb alapanyagokból, átgondolt folyamatban készülő ruhákat jelent.

Neked ajánljuk
Dánia mutatja az utat a klímabarát élelmiszer-választáshoz Valóban környezetbarát választás az organikus hús? Egy ajándékdoboz, ami a világba is változást hoz A klímaváltozás okozhatta egy ősi mangroveerdő eltűnését A korábban véltnél kevésbé javult a városi levegőminőség a járványügyi korlátozások alatt
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam