2021. augusztus 4., Dominika, Domonkos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Így fognak kinézni az új energiacímkék a háztartási gépeken

A jelenlegi helyett újfajta skála jelzi majd a háztartási nagygépek energiafogyasztására vonatkozó információkat jövő januártól. Az új jelölőrendszer egyszerűbb lesz a jelenleginél, 2021. március 1. után pedig már csak ezek a címkék lesznek a termékeken.

Az Európai Unióban 1995-ben bevezetett energiahatékonysági címkerendszer eddigi sikerét jól mutatja, hogy a vásárlók 85%-a ismeri és használja vásárlásai során. 

Óriási vívmánya a jelöléseknek az is, hogy a gyártókat innovatív, energiahatékony megoldásokra ösztönözte. A jelölés bevezetésekor a legtöbb típus még az alsóbb (E, F, G) kategóriákban mozgott, mostanra azonban a legtöbb A (A+++, A++, A+) besorolású. A jelölések lecserélése azért volt szükség, mert egyre nehezebbé vált különbséget tenni a készülékek energiafogyasztási szintjei között.

Mi változik?

A legfontosabb változás, hogy a besorolás A-tól G-ig terjed majd, az „A” kategória lesz a legmagasabb energiaosztály, és nem lesz mellette pluszjel. A címke megtartja a már jól ismert színes jelöléseket: a legkevésbé hatékony osztályt továbbra a piros csík, míg a leghatékonyabbat a zöld csík jelöli.

Az új rendszerben jelentős visszaminősítések lesznek, az A és B osztály sok esetben üresen marad majd, az F osztály 2024-re minden kategóriában kifut. Több gyártó emiatt megújítja termékválasztékát, új mosási programok jelennek meg, illetve még energiatakarékosabb termékek kerülhetnek be majd a kínálatba.

Az új rendszer a háztartási nagygépek majdnem mindegyikét érinti, a mosó-, mosogató-, mosó-szárító gépek, hűtőszekrények, fagyasztók és a borhűtők mind új energiacímkét kapnak. A tévékészülékeket és lámpákat is érinti a változás. 

Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
A vásárlók többsége odafigyel az energiacímkékre Az SZTE kutatói előrelépést tettek a megújuló energia tárolásának területén A BKK augusztusi akciója: hétfőnként diákbérlettel kedvezményes jegy váltható az állatkertbe Úgy tűnik, az új energiacímkéket még szoknunk kell Nem léphetsz kétszer ugyanabba a kiállításba: folyton változó tárlat vár a Balatonnál
Tovább a forrásra: tudatosvasarlo.hu
Vissza
Hírfolyam