2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A hulladékmentesség nem lehet mentség az ész nélküli vásárlásra

A közösségi média felületein megjelenő, művészien megkomponált lakásbelsők könnyen azt a látszatot kelthetik, hogy a zero waste otthon kizárólag gyönyörű, ízléses holmikkal berendezett hely lehet, amit több folyóméter csatos üveg beszerzésével tudunk megalapozni – ne sétáljunk bele a csapdába!

„Csatosüveg-gyűjtő vagy környezetvédő vagy?” – teszi fel a kérdést Kovács Heni az egy.hu oldalán megjelent cikkében, majd a provokatív kezdés után leszögezi: a hulladékmentes életmód lényege nem az otthonunk szépítése (lenne) – bár ez is adhat hozzá inspirációt –, hanem a szemét mennyiségének csökkentése.

Az égvilágon semmi logika nincs abban, ha valaki elkezdi kidobálni a kukába a meglévő tárgyait, csak mert új, környezettudatosnak vélt dolgokat akar venni helyettük.

„Elvégre a horgolt cekker helyett tökéletesen megteszi néhány otthon fellelhető maradék anyagból varrt textilszütyő, csatos üvegek helyett a sima befőttesüveg. A törölközőinket akkor sem kell lecserélni, ha meg akarjuk változtatni a fürdőszobánk stílusát, hiszen kihajításukkal is csak felesleges szemetet termelnénk.”

Ha az otthonunkban elkopik vagy tönkremegy egy tárgy, jó alkalom, hogy környezettudatosra cseréljük, de kerüljük az álságos, a divat miatt és a profit reményében környezettudatosságot mímelő termékek beszerzését. Hiszen „nagy gond van egy olyan világban, ahol valaki a Föld kedvéért felesleges vásárlásokba kezd”.

Egy kiürült befőttesüveg is megtenné... Fotó: shutterstock.com
Neked ajánljuk
Ez a négy ökocímke biztosan nem átverés Imádják az elektromos autókat a magyarok Hogyan vigyázzunk a balatoni nyaralás közben a biciklinkre? 1 milliárd dolláros összefogás indíthatja be a megújuló befektetéseket a világ elmaradott térségeiben A biogazdálkodás 2050-re egész Európa élelmiszerigényét fedezheti
Tovább a forrásra: egy.hu
Vissza
Hírfolyam