2021. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A médiafogyasztásod is lehet környezettudatos

Az elmúlt hónapokban az internetes forgalom erősen felpörgött, hiszen a barátokkal töltött esték, a koncertek, sportesemények és egyebek helyett az emberek a lakásukba szorulva filmeket és sorozatokat streameltek, videókonferenciáztak, távmunkáztak és távtanultak, valamint online játékokkal múlatták az időt.

A Netflix esetében annak idején kiszámolták, hogy normál minőségen hatórányi videóstreaming nagyjából annyi károsanyag-kibocsátással jár, mintha egy autóban elpöfögnénk egy liter benzint – írja a PCWorld.

Más források szerint a jelenlegi, világszintű informatikai szektor teljes, éves karbonlábnyoma megegyezik azzal, amit egy normál évben a világ teljes repülőgép-forgalma okoz. Az internetes adatforgalomnak jelenleg körülbelül 80 százalékát teszi ki a videó. A streaming esetében pedig minden esetben az a hatalmas szerverpark „eszi” a legtöbbet, amely egyrészt a videós tartalmak tárolását, kódolását és elosztását végzi.

Egy 2015-ös kutatás szerint az adatközpontok 2030-ra a világ teljes energiafogyasztásának 13 százalékát teszik majd ki, és ez a globális szén-dioxid-kibocsátás körülbelül 6 százalékát okozza majd.

Az egyik lehetséges megoldást a technológia fejlődése jelentheti: egy ausztrál kutatóközpont (ARC Centre of Excellence in Future Low-Energy Electronics Technologies – FLEET) a jelenlegi, szilíciumalapú gyártás helyett új anyagot, nátrium-bizmutot használna félvezetőként, amely jóval kisebb áramfelvétel mellett is működhet. Ez a megoldás képes úgy áramot szállítani, hogy nincs mérhető ellenállás – vagyis szinte nincs energiaveszteség.

Mások szerint a hagyományos számítástechnika által felölelt feladatok egy részét lassan a kvantumgépekre kell bízni, amelyek a rájuk szabott számításokat sokkal gyorsabban végzik el a hagyományos alapokra építkező szuperszámítógépeknél.

Mindenesetre úgy tűnik, a tudatosság jegyében érdemes a nyomtatott könyveket vagy a sutba dobott DVD-ket is újra a kezünk ügyében tartani – tehetjük hozzá.

Neked ajánljuk
Divatbemutatón tüntetett a túlfogyasztás ellen A klímabarát élelmiszer-termelésért indított kampányt a Tudatos Vásárlók Egyesülete Hogyan válhatnak az elveikben elkötelezett fiatalokból a gyakorlatban is tudatos vásárlók? Kék Bolygó Podcast: 9 G-vel repülünk Tarjánban is ültettek fákat a településfásítási programon belül
Tovább a forrásra: pcworld.hu
Vissza
Hírfolyam