2021. augusztus 4., Dominika, Domonkos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Visszafogott modularitással a fenntartható mobiltelefonokért

Néhány éve még úgy tűnt, hogy a hordozható technológia következő nagy dobása a moduláris telefon lehet. A Google Project Ara leállításával és az LG G5 kudarcával viszont az egész kezdeményezés komoly léket kapott. 

A moduláris telefonokat a Fairphone igyekszik életben tartani, igaz, a Project Aránál kicsit visszafogottabb megközelítéssel. Amíg a Project Ara eredeti célkitűzése egy teljesen modulárisan felépülő telefon volt, amiben egy PC-hez hasonlóan külön cserélhetjük a processzort, a kijelzőt, a RAM-ot, a Fairphone 3-ban csupán a kamerát cserélhetjük le, de a gyártó szerint önmagában ez is elég ahhoz, hogy az emberek ne akarjanak 2-3 évente új telefont vásárolni – mutat rá a Rakéta.

A vállalat tavaly mutatta be a harmadik telefonját, a Fairphone 3-at, ami a technikai leírása alapján egy tisztességes középkategóriás telefon volt.

Az idén érkező Fairphone 3+ ennek a kicsit felújított változata jobb hangszórókkal és fejlettebb kamerával, ami alapesetben 470 euróba kerülne, ugyanakkor a gyártó lehetőséget biztosít azoknak, akik korábban megvásárolták a Fairphone 3-at, hogy 95 euróért csak a telefonjuk kameráját cseréljék le, így gyakorlatilag megkapják majdnem ugyanazt a telefont, csak sokkal jobb áron.

A gyártó emellett is beletett a telefonba néhány olyan funkciót, amitől reményeik szerint ritkábban akarunk majd új telefont venni. Az egyik, hogy a telefon akkumulátora cserélhető, ami ma már ritkaságnak számít a piacon, a másik pedig, hogy a készülék 64 GB-os tárhelye további 400 GB-tal bővíthető microSD-kártyával.

Emellett arra is lehetőséget biztosítanak, hogy amennyiben valamelyik alkatrész tönkremenne a telefonunkban, újat rendeljünk helyette, legyen szó akár a kijelzőről, akár a hangszóróról, bár arról nincs hír, hogy ezek a modulok kicserélhetők lesznek-e újabb változatra a jövőben.

Forrás: Fairphone/youtube.com
Neked ajánljuk
A divatos ruháknál nem kötelező kiegészítő a kontinenseken átívelő szállítás, a szennyezés és a kizsigerelt munkaerő sem Mindenki másképpen tudatos Magyarországon évi 15 ezer tonnányi műanyagot kell kiváltani környezetbarátabb termékekkel A BKK augusztusi akciója: hétfőnként diákbérlettel kedvezményes jegy váltható az állatkertbe Úgy tűnik, az új energiacímkéket még szoknunk kell
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam