2021. június 21., Alajos, Leila
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fenntarthatóan szeretnél öltözködni? Ezeket a kérdéseket tedd fel magadnak vásárlás előtt!

A gyors divat (fast fashion) fellegvárai az olcsó – és gyakran silány minőségű – ruhák mellett a környezetszennyezés, a rossz munkakörülmények és a működési modelljükkel járó szeméthalmok miatt is hírhedtté váltak az elmúlt években. Nem csoda, hogy egyre többen igyekeznek megfontolt döntést hozni, mielőtt pénzükkel a divatipar valamelyik szereplője mellett tennék le a voksukat.

A Nosalty összegyűjtötte azokat a kérdéseket, amelyeket feltehetünk magunknak, ha el szeretnénk kerülni, hogy a próbababákon oly csábító darabok kellő megfontolás nélkül landoljanak a szekrényünkben.

 • Hordani fogom az üzleten kívül is?
  Vannak olyan darabok, amik a próbafülkében megtetszenek, de aztán rájövünk, hogy mégsem a mi világunk. Őszintén gondold át, hogy a megvásárolandó darabot sokat fogod-e hordani később. 
 • Kétszer ennyiért is megvenném?
  Ha igazán szükségünk van rá/tetszik valami, hajlandóak lennénk az ár kétszeresét is kifizetni érte – ha nem ez a helyzet, akkor nem is kell annyira.
 • Megfelelő most nekem?
  Kerüld a „majd belefogyok” és a „jövőre majd hordom” ruhák megvásárlását – mindig csak olyan darabot vegyél, ami éppen akkor tökéletes.
 • Brutálisan olcsó, de teljes áron megvenném-e?
  Sokszor csak az árcédula miatt vásárolunk, ami minden szempontból pazarlás. 
 • Illik a stílusomhoz?
  Tartsd észben, hogy mi áll jól, és milyen ruhákat szoktál szívesen hordani, és az összképbe illeszkedő darabokat válassz.
 • A márkának több mint tíz üzlete van?
  Érdemes a helyi, kisebb boltokban vásárolni, nem a nagy nemzetközi divatláncok üzleteiben.
 • Hajlandó vagyok vigyázni erre a ruhára?
  A drága ruhák azért (is) maradnak meg tovább, mert nagyon vigyázunk rájuk, hiszen drágák voltak. Ha egy olcsóbb darabbal nem tudod ugyanezt megtenni, hidd el, nem is kell annyira – akkor inkább ne vedd meg. Ha viszont el tudod képzelni, hogy nagy becsben tartod, és ha kilyukad, megvarrod, ha foltos lesz, kitisztíttatod, akkor érdemes lehet belerakni a kosárba, akár szó szerint, akár virtuálisan.
Adj időt magadnak a döntésre Fotó: shutterstock.com
Neked ajánljuk
Ez a négy ökocímke biztosan nem átverés A jövőben pontszámok segítik a tudatos telefonvásárlókat A világ országai közül elsőként Izrael betiltja az állati szőrmék kereskedelmét, de sok a kivétel Jó hírek a kerékpározás világából és hasznos linkek városi bringásoknak Debreceni diákok nyerték meg a Kárpát-medencei klímavédelmi versenyt
Tovább a forrásra: nosalty.hu
Vissza
Hírfolyam