2020. december 6., Miklós
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az élelmiszerek „valódi” ára sokkal húzósabb, mint amit a címke mutat

A Penny Market egyik németországi boltjában 16 élelmiszer dupla árcímkét kap: az egyiken az az ár látható, amit a pénztárnál fizetni kell érte, a másikon pedig, amennyibe akkor kerülne, ha beleszámolnák az árába az előállításához igénybe vett összes környezeti erőforrást. 

A dpa hírügynökség információi alapján a német internetes lapok széles köre tudósít az augsburgi egyetem és a Penny közös kutatásáról, amelyben egyes élelmiszerek úgynevezett valódi árát kalkulálták ki – ismertette a Magyar Mezőgazdaság.

Az augsburgi egyetem kutatása alapján kalkulált számok megdöbbentőek.

A valódi ár kiszámításához a kutatók egyebek között azt vették figyelembe, hogy mennyi üvegházhatású gázzal jár, mire egy-egy termék eljut az üzlet polcaiig, illetve számszerűsítették a túltrágyázás következményeit, valamint a folyamatok energiaigényét is.

„Jelenleg senki nem számolja bele az élelmiszerek árába a környezeti károkat, amelyeket a gyártásuk előidéz, azokat egyszerűen hozzácsapjuk a nagy közöshöz, és a következő generációkra hagyjuk a megoldásukat” – fogalmazott az augsburgi kutatócsapat gazdasági informatikusa, Tobias Gaugler.

Neked ajánljuk
Hogyan vágjunk neki a karácsony előtti vásárlási szezonnak? Ha így csomagolsz, nemcsak meghitt, de fenntartható is lesz az ünnep Kétszeresére hízott a bioterületek nagysága az elmúlt 5 évben Magyarországon Önkéntes egyetemisták járvány idején Az Audi is eurómilliárdokat költ az elektromobilitásra
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam