2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

PET kontra üveg: melyik palack jobb a környezetnek?

Egyre többen foglalkoznak a környezetvédelem és a fenntarthatóság kérdésével, ezért a háztartásokban is figyelembe veszik a vízzel, az energiával való takarékosságot, a hulladék szétválasztásának szükségességét és a műanyag csomagolások csökkentését. A műanyaggyártók ugyanakkor érdekes adalékokkal árnyalják a csomagolásokról kialakult képet.

Részletesen elemezve a PET-palackok és az üvegpalackok környezetre gyakorolt ​​hatását életük egymást követő szakaszaiban – a gyártástól a szállításon át a felhasználásig –, kiderül, hogy a PET-palackok sok területen meghatározó előnnyel rendelkeznek az üvegcsomagolással szemben, írta meg a Magyar Mezőgazdaság.

A PET-palackok ökológiai lábnyoma gyakran kisebb, mint az italokhoz használt egyéb csomagolásoké.

Sőt, a vissza nem váltható üvegpalackok ökológiai lábnyoma tízszer nagyobb, mint az újrahasznosítható PET-palackoké.

Ez azzal függ össze, hogy az üveg előállításához nagyon magas hőmérsékletre van szükség, ami hatalmas mennyiségű energia felhasználását is jelenti. Újrahasznosításuk is energiaigényesebb, mint a műanyagoké. Emellett a műanyag kis súlya miatt sokkal kevesebb üzemanyagra van szükség ugyanolyan mennyiségű ital PET-palackokban történő szállításához, mint amikor üvegeket használunk.

A csomagok környezeti hatásainak összehasonlítása alapján az összes elemzett alternatíva környezeti hatása szempontjából a legkevésbé környezetbarát csomagolás az egyszer használatos üveg.

Mindez ékesen bizonyítja, hogy a palack újratöltése igazán környezetbarát megoldás.

Neked ajánljuk
Ezért sem érdemes bedőlni a fast fashion olcsó csábításának Ez a négy ökocímke biztosan nem átverés A világ országai közül elsőként Izrael betiltja az állati szőrmék kereskedelmét, de sok a kivétel 1 milliárd dolláros összefogás indíthatja be a megújuló befektetéseket a világ elmaradott térségeiben A biogazdálkodás 2050-re egész Európa élelmiszerigényét fedezheti
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam