2021. augusztus 4., Dominika, Domonkos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az aggasztó hírek árnyékát jólesik néha egy kis csokival elhessegetni – de most különösen fontos, hogy jól válassz!

A koronavírus-járvány előretörésével világszerte újból terjedésnek indult a gyerekmunka gyakorlata, aminek csak a fenntartható és méltányos kereskedelem támogatásával lehet gátat vetni  – figyelmeztet a kakaóföldeken is tapasztalható aggasztó folyamatokra az egyik legnagyobb, méltányos kereskedelemmel foglalkozó szervezet.

A Fairtrade International Alapítvány megfigyelései szerint a járvány a fejlődő országokban számos olyan változást hozott, amely a gyerekmunka megerősödésével járt.

Az iskolák bezártak. Az utazással kapcsolatos óvatosság távol tartja az idénymunkásokat az afrikai kakaó- és a dél-amerikai kávéültetvényekről. Sokan a betegség vagy éppen egy családtag ápolása miatt esnek ki a munkából, helyükre pedig a gyerekek lépnek. 

Az utazási korlátozások ráadásul a munkajogi előírások betartását ellenőrző szervezetek tevékenységét is akadályozzák.

A gazdasági visszaesés, illetve a szegénység növekedése általában is rontani szokott a gyerekmunka kérdésén, hiszen ebben a helyzetben különösen felértékelődik az olcsó munkaerő. A kávéiparban már megjelentek azok a hangok, amelyek a munkaerőhiány enyhítése érdekében a nagy küzdelmek árán kiharcolt 16 éves korhatár leszállítását sürgetik.

Bárcsak minden gyerek így piszkítaná be vele a kezét! A nyugat-afrikai kakaóültetvényeken napjainkban is mintegy 2 millió gyerek dolgozik Fotó: shutterstock.com

A kakaótermesztők már a járvány kitörése előtt is a fennmaradásért küzdöttek. A Fairtrade szerint a jelenség felszámolása, a fenntartható (környezetbarát és etikus) termesztési gyakorlat megvalósítása csak a farmerek méltányos megfizetésével képzelhető el. Jól példázza, milyen messze vagyunk ettől, hogy a kávé amerikai felvásárlási ára negyven százalékkal marad el a fenntarthatósághoz szükséges minimális szinttől.

Amíg a nagyvállalatok nem zárkóznak el az ellenőrizetlen farmokról származó alapanyag felvásárlásától, addig a még oly hangzatos környezeti és társadalmi felelősségvállalásuk értéke is kérdéses marad – figyelmeztet a Fairtrade. A vásárlókat pedig arra kérik: ismerjék fel a felelősség rájuk eső részét. Hiszen amikor a drágább, méltányosan előállított kávét, kakaót, csokoládét választjuk, a gyerekek oktatáshoz, játékhoz, gyerekkorhoz való joga mellett tesszük le a voksunkat.

Neked ajánljuk
Egyre szívesebben vásárolunk helyi termékeket Nem igazán ismerik a csomagolások újrahasznosíthatóságával kapcsolatos jelöléseket a magyar vásárlók A ruhabérlés most még nem zöldmegoldás Kedves összefogás az egészségügyben dolgozókért Elstartolt a IX. Felső-tiszai PET Kupa – Fotókon a megnyitó
Tovább a forrásra: treehugger.com
Vissza
Hírfolyam