2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sokasodnak az online piacok, a tudatos vásárlók nagy örömére

Hazai, kézműves... online. Mára már szinte elképzelhetetlen, hogy valami ne legyen elérhető az interneten, így természetesen a kistermelők árui is digitalizálódtak. Egyre több lehetőség nyílik arra, hogy a hazai termékeket online „kosarak” segítségével az otthonunkba rendeljük.

Az online piac működéséről a Veszprém környékén működő közel.hu (ékezettel) alapítói, Kis Nóra és Juhász Péter meséltek a Hello Vidéknek.

Az ötlet azután született meg, hogy a pár vidékre költözött, és igyekezett  „egy olyan táplálkozási rendszert felállítani, ami teljesen egészéges, és a hazai, helyi termelőkön alapul.” Azt tapasztalták, hogy a helyi portékákat csak nagy utánajárás árán, sok autózással tudják beszerezni, a már létező online termelői kosarakban pedig nem sikerült mindent beszerezniük.

„Ekkor jött az ötlet, hogy létrehozzuk a saját online piacunkat, ami mindenki számára élhető lehetőséget biztosít – mind a termelőnek, mind a vevőnek, mind nekünk.”

Hazai, azon belül is főleg Veszprém megyei kistermelőket kerestek meg, akik a falvakban árusítanak a közvetlen környezetüknek, de szeretnének fejlődni. Ez a felület remek lehetőség olyan termelők számára, akik nem tudnak vagy nem akarnak foglalkozni az értékesítéssel – véli az alapító.

Jelenleg huszonkettő partnerrel dolgoznak együtt, de ez a szám bővül, hiszen a termékkínálatot is egyre színesebbé teszik. Minden termelőnek készítettek egy saját bemutatkozó oldalt is, hiszen nem egy webshopot akartak létrehozni, hanem egy online piacot: „a piac személyességét próbáljuk meg ezek által visszaadni, hiszen mindenki szívesen olvas arról, ki készíti például a sajtot, amit örömmel falatozgat otthon a családjával.”

Az árut maguk szedik össze a termelőktől és szállítják ki Veszprém vonzáskörzetében – a lehető legkevesebb csomagolás használatával – heti kétszer, hogy biztosan minden friss legyen. Tapasztalataik szerint van érdeklődés erre a megoldásra: az emberek egyre inkább keresik a hazai termékeket, de nem mindenkinek van ideje arra, hogy a piacon szerezze be őket.

A Kosár Közösség keresőjében az ország más területein élők is rátalálhatnak a legközelebbi online piacra!

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: hellovidek.hu
Vissza
Hírfolyam