2021. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogy maradhatnak sokáig frissek az ősz kincsei?

Ha törekszel arra, hogy a zöldségeket, gyümölcsöket akkor szerezd be, amikor szezonjuk van, érdemes lehet egyszerre nagyobb mennyiséget betáraznod – például egy „szedd magad!” akció keretében. Így a pénztárcád is jobban járhat, feltéve, hogy körültekintően tárolod az értékes készletet, és nem a kukádat, hanem a „vitaminraktáraidat” töltöd fel vele.

Első és legfontosabb lépés, hogy mielőtt raktározni kezdjük a zöldséget, gyümölcsöt, alaposan vizsgáljuk át őket – javasolja a Hello Vidék. Nézzük meg, nincs-e rajtuk kártevő vagy kórokozó, és a zúzódott, elszíneződött darabokat mindig válogassuk ki.

Fontos, hogy ne legyen egy penészes vagy rohadásnak indult darab sem az elraktározni kívánt termény között, hiszen az nagyon gyorsan továbbterjed a többi terményre is.

Második lépés, hogy felmérjük a lakást, keresünk egy hűvös, száraz pontot, ahová elkezdhetjük a bepakolást. Ideálisnak számít, ha van egy 15 °C-os kamránk, de megfelelő lehet egy padlásfeljáró vagy egy szigetelt fészer, kazánház is. A különböző gyümölcsöknek és zöldségeknek eltérő hőmérsékletre és páratartalomra van szükségük a sikeres tároláshoz.

  • A gyökérzöldségek a hűvös, nedves környezetet kedvelik, ezért 0-4 Celsius-fok az ideális hőmérséklet számukra. Céklát, sárgarépát, fehérrépát, retket és zellert is tárolhatunk együtt, de figyeljünk arra, hogy ne legyenek szorosan egymásra rétegezve. Ha van helyünk, és elég nagy a hűtőnk, akkor a gyökérnövényeket is tárolhatjuk itt. A leveles részt vágjuk le, majd helyezzük tárolóba a terményt. 
  • Hűvös, de száraz közeget igényelnek az olyan gyümölcsök, mint az alma, körte vagy az olyan zöldségek, mint a burgonya, káposzta. A gyümölcsök esetén nagyon figyelni kell arra, hogy a héjak ne érjenek egymáshoz, így könnyebben elindul ugyanis a rothadás. Sokan próbálkoznak azzal, hogy újságpípírt rétegeznek a gyümölcsök közé. Hőmérséklet terén a 0-4 Celsius-fok az ideális számukra. A burgonya esetében azt kell figyelembe venni, hogy minél sötétebb helyen tároljuk.
  • Mindegy, hogy vöröshagyma, lila hagyma vagy fokhagyma, mindegyik típus a hűvös és száraz közeget kedveli. 0-10 Celsius-fok közötti hőmérsékleten érdemes tárolni őket, 60%-os páratartalom mellett. Legjobban száraz, fűtetlen helyiségben vagy szekrényben lehet eltárolni őket. Előtte viszont mindegyiket érdemes legalább két hétig, szellős helyen száradni hagyni.
Neked ajánljuk
Az amerikai kozmetikumok tocsognak a problémás, „örök életű” vegyületekben – készül az uniós szabályozás Lassan halad az energiahatékonysági címkék cseréje A tudatos fogyasztóvá nevelés érdekében pályázhatnak az iskolák Fiatalok innovatív ötleteit várja a Red Bull Nem a csomagkiszállító robotok fogják fenntarthatóbbá tenni az internetes kereskedelmet
Tovább a forrásra: hellovidek.hu
Vissza
Hírfolyam