2021. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogy maradhatnak sokáig frissek az ősz kincsei?

Ha törekszel arra, hogy a zöldségeket, gyümölcsöket akkor szerezd be, amikor szezonjuk van, érdemes lehet egyszerre nagyobb mennyiséget betáraznod – például egy „szedd magad!” akció keretében. Így a pénztárcád is jobban járhat, feltéve, hogy körültekintően tárolod az értékes készletet, és nem a kukádat, hanem a „vitaminraktáraidat” töltöd fel vele.

Első és legfontosabb lépés, hogy mielőtt raktározni kezdjük a zöldséget, gyümölcsöt, alaposan vizsgáljuk át őket – javasolja a Hello Vidék. Nézzük meg, nincs-e rajtuk kártevő vagy kórokozó, és a zúzódott, elszíneződött darabokat mindig válogassuk ki.

Fontos, hogy ne legyen egy penészes vagy rohadásnak indult darab sem az elraktározni kívánt termény között, hiszen az nagyon gyorsan továbbterjed a többi terményre is.

Második lépés, hogy felmérjük a lakást, keresünk egy hűvös, száraz pontot, ahová elkezdhetjük a bepakolást. Ideálisnak számít, ha van egy 15 °C-os kamránk, de megfelelő lehet egy padlásfeljáró vagy egy szigetelt fészer, kazánház is. A különböző gyümölcsöknek és zöldségeknek eltérő hőmérsékletre és páratartalomra van szükségük a sikeres tároláshoz.

  • A gyökérzöldségek a hűvös, nedves környezetet kedvelik, ezért 0-4 Celsius-fok az ideális hőmérséklet számukra. Céklát, sárgarépát, fehérrépát, retket és zellert is tárolhatunk együtt, de figyeljünk arra, hogy ne legyenek szorosan egymásra rétegezve. Ha van helyünk, és elég nagy a hűtőnk, akkor a gyökérnövényeket is tárolhatjuk itt. A leveles részt vágjuk le, majd helyezzük tárolóba a terményt. 
  • Hűvös, de száraz közeget igényelnek az olyan gyümölcsök, mint az alma, körte vagy az olyan zöldségek, mint a burgonya, káposzta. A gyümölcsök esetén nagyon figyelni kell arra, hogy a héjak ne érjenek egymáshoz, így könnyebben elindul ugyanis a rothadás. Sokan próbálkoznak azzal, hogy újságpípírt rétegeznek a gyümölcsök közé. Hőmérséklet terén a 0-4 Celsius-fok az ideális számukra. A burgonya esetében azt kell figyelembe venni, hogy minél sötétebb helyen tároljuk.
  • Mindegy, hogy vöröshagyma, lila hagyma vagy fokhagyma, mindegyik típus a hűvös és száraz közeget kedveli. 0-10 Celsius-fok közötti hőmérsékleten érdemes tárolni őket, 60%-os páratartalom mellett. Legjobban száraz, fűtetlen helyiségben vagy szekrényben lehet eltárolni őket. Előtte viszont mindegyiket érdemes legalább két hétig, szellős helyen száradni hagyni.
Neked ajánljuk
Valóban környezetbarát választás az organikus hús? Dánia mutatja az utat a klímabarát élelmiszer-választáshoz Az erdőktől a gardróbokig – új ösvényeken a fenntartható divat felé Elrendelte Biden az Egyesült Államok párizsi klímaegyezményhez való visszatérését Mitől lehet kisebb az online kereskedelem klímalábnyoma?
Tovább a forrásra: hellovidek.hu
Vissza
Hírfolyam