2021. január 15., Loránd, Lóránt
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A járvány világszerte helyreállította az élelmiszerek megbecsülését

A koronavírussal együtt megtapasztalt karantén, vásárlási láz és ingadozó áruellátás világszerte az élelmiszer-hulladék visszaszorulásához, tudatosabb vásárlói döntésekhez és az élelmiszerek felelősebb fogyasztásához vezetett.

Bár a világjárvány első hónapjaiban még a felesleges felhalmozás nyomán veszendőbe menő élelmiszerek halmaival volt tele a világsajtó, a Reuters friss körképe alapján az elmúlt hónapok viszontagságai pozitív változásokat is elindítottak, legalábbis ami az élelmiszerekhez való viszonyunkat illeti. 

A tudatos élelmiszer-fogyasztással foglalkozó szervezetek tapasztalatai azt mutatják, a fejlett országokban élők is elkezdtek nagyobb figyelmet fordítani arra, mennyi és milyen táplálék végzi a szemetesvödrükben.

Megnőtt az esztétikai hibás gyümölcsöket és zöldségeket kínáló üzletek forgalma, de az olyan információforrások is felértékelődtek, amelyek az ételek biztonságos  fogyaszthatóságának megítélésében nyújtanak segítséget.

Ilyen például az angol nyelven elérhető Eat or Toss, amelynek forgalma a tavaszi hónapok alatt a háromszorosára növekedett. Az oldal a könnyen orvosolható, egészségügyi kockázatot nem jelentő ételhibák – foltos almák, kicsírázott krumplik –felismeréséhez és kezeléséhez nyújt segítséget. 

Dana Gunders, egy ételpazarlással foglalkozó amerikai szervezet igazgatója bizakodó: reméli, hogy a maradékok újrafelhasználásával és a hulladék visszaszorításával kapcsolatos új keletű viselkedési minták a vész elmúltával is maradandónak bizonyulnak. Ebbe az irányba hathat az otthoni étkezések számának, valamint az online vásárlás gyakoriságának növekedése is.

Az Euroconsumer felmérése alapján több uniós országban is megkétszereződött, és ezzel elérte a 70 százalékot azon háztartások száma, amelyek állításuk szerint nem dobnak ki élelmiszert.

Ezzel párhuzamosan a gazdasági nehézségek az éttermek hajlandóságát is növelték a menük méretének újragondolásával, a maradék mennyiségének kontrollálásával és megfelelő hasznosításával kapcsolatban. Mindez pedig nemcsak a feleslegesen elhasznált energia és erőforrás, de a szeméttelepeken bomló szerves hulladék (és az azokból felszabaduló gázok) mennyiségét is örvendetesen csökkentheti.

Neked ajánljuk
Valóban környezetbarát választás az organikus hús? Valóban környezetbarát választás az organikus hús? Néhány üzletében bevezeti a használt étolaj visszavételét az ALDI A fogyasztók is szerepet játszanak az őserdők pusztulásában A szélsőségessé váló időjárás nem csak forrósággal teszi próbára az embert
Tovább a forrásra: reuters.com
Vissza
Hírfolyam