2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lehet fenntartható a cipővásárlás?

Meg tudjuk vajon úgy változtatni cipővásárlási szokásainkat, hogy kevésbé ártsunk a környezetnek, mégse költsük el a fizetésünk felét? Egy új tanulmány szerint lehetséges.

Hogyan lehetünk a leginkább figyelemmel a környezetünkre anélkül, hogy egy vagyont elköltenénk nemcsak a lábbeli kifizetésére, hanem környezetszennyező házhoz szállítására is? Ezt a témát járja körül a Shopalike legújabb tanulmánya – ismertette a Funzine.

A felmérés során Allan Nielsen dán cipész volt a Shopalike csapatának segítségére abban, hogy meghatározzák a fenntartható cipővásárlás ismérveit, különös tekintettel a bőr- és sportcipők közti különbségekre. 132 embert kérdeztek cipővásárlási szokásaikról, és kiderült, 78%-uk legalább évi egyszer új lábbelit vásárol. Körüljárták, 10 év alatt átlagosan mennyit kell ráfordítani (karbantartással együtt) egy bőr- és egy sportcipőre, valamint megfigyelték az egyes cipők élettartamát, ami a környezettudatosság szempontjából nem elhanyagolható tényező.

Következtetéseik szerint hosszú távon mégis gazdaságosabb és fenntarthatóbb a bőrből készült lábbeli, hiszen élettartamát tekintve magasan lekörözi vetélytársát: a bőrcipő megfelelő ápolás mellett akár 15-20 évig is hordható, ami mellett a sportcipők átlagosan egyéves életideje labdába sem rúghat.

Utóbbiért főként a sportcipők előállításához használt (nem organikus) anyagok tehetők felelőssé, amelyek az aktív életmódot igen, a hosszú távú viselést nem teszik lehetővé.

A tanulság tehát az, ahogy a felmérésből is kiderül, hogy vásároljunk keveset, és amikor vásárlásra adjuk a fejünket, akkor is hosszú távban gondolkozzunk. Még ha nem is biztos, hogy több tíz évig fogunk hordani egy lábbelit, az utánunk következő tulajdonosa biztosan örül majd annak, hogy megfelelően ápoltuk és karbantartottuk régi-új cipőjét.

Neked ajánljuk
A fogyasztók harmada vásárol fenntarthatósági szempontok alapján élelmiszert Így tisztálkodhatsz fenntarthatóbban MNB: a klímaváltozás a pénzügyi szektort is sújtja Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: funzine.hu
Vissza
Hírfolyam