2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A polisztirol-alapú hőszigetelés is lehet fenntartható?

2021. január 1-je után az új épületek esetén előírt közel nulla energiaigény csak a különféle épületszerkezetek energetikai finomhangolásával érhető el. A hőszigetelés alkalmazása és egyúttal a hőszigetelési vastagságok növekedése nem elkerülhető, de a komplex tervezői és beruházói hozzáállás legalább ennyire fontos.

Ha az energiatakarékosság feltételét olyan hőszigetelő anyaggal akarjuk megoldani, amelynek ökológiai lábnyoma a legkedvezőbb, a polisztirol alapanyagú hőszigetelések között kell keresnünk – javasolja a Don't Waste It.

Tény, hogy a közel nulla energiaigényű épületet minőségi építőanyagokkal és szerkezetekkel, szakszerű kivitelezéssel lehet csak elérni. Helyesen kiválasztott nyílászárók, jól kialakított gépészet is kell az elvárt eredmény eléréséhez, de persze a leginkább kézenfekvő a hőszigetelés vastagságának, minőségének változtatása.

Fenntarthatóság szempontjából az ideális hőszigetelő anyag magas energiahatékonyságú, újrahasznosítható, és a környezetet kevéssé terhelő gyártási folyamat során állítják elő.

Ezeknek az elvárásoknak a BACHL szerint a polisztirol hőszigetelés maximálisan megfelel, különösen annak grafitadalékos fajtája.

  • A polisztirol hőszigetelés gyártásához egy nem megújuló energiaforrás, a kőolaj szükséges. Csakhogy egyetlen liter kőolajból készített EPS hőszigeteléssel 200 liter fűtésre felhasznált kőolaj takarítható meg (ami közel ugyanannyi köbméter földgázt jelent), így az alapanyag kétszázszorosan térül meg.
  • A keményhab táblák 98%-ban levegőből állnak, ami példásan könnyű súlyt eredményez, ami a szállítással járó kibocsátást is csökkenti.
  • Az EPS hőszigetelés élettartama megegyezik az épület élettartamával, s mindezen idő alatt nem csökken hőszigetelő képessége. 
  • A keményhab táblákat sokoldalúan újra tudják hasznosítani: a kibontott táblák általában alsóbbrendű hőszigetelésként, vagy – ledarálva és cementtel keverve – könnyűbeton alkotóelemeként kezdenek új életet. Az őrléskor keletkezett finom port a téglagyárak használják pórusképző anyagként, vagy a vakolóanyagba keverve szigetelőanyagként hasznosítják.
Neked ajánljuk
Sok magyar szeretne zöld otthont Sok magyar szeretne zöld otthont Töretlen népszerűségnek örvend a távhő A videójátékok környezeti lábnyomán is faraghat a Microsoft Továbbra is problémát jelent a nitrátszennyezés Európában
Tovább a forrásra: dontwasteit.hu
Vissza
Hírfolyam