2021. október 18., Lukács
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem minden bőrhelyettesítő anyag környezetbarát

Változik a bőr megítélése, a fogyasztók egyre inkább elégedettek a bőr alternatíváival, sokan pedig teljesen lemondanak az állati eredetű anyagról. De milyen megoldások kínálkoznak a helyettesítésére?

Az Egyesült Királyságban az emberek 37 százaléka, az Egyesült Államokban pedig 23 százaléka gondolja úgy, hogy a bőr „nem megfelelő anyag” a ruházati termékek előállításához – idézi egy közvélemény-kutatás eredményét a Vogue Business alapján a Növekedés.hu.

Bár sokan azért váltanak alternatívákra, mert nem gondolják etikusnak, hogy egy állatot kizárólag azért megöljenek, hogy ruházati célokra használják fel a bőrét, vannak, akik azzal érvelnek, hogy bőr a húsipar „mellékterméke”.

Ez ugyanakkor téves felvetés: az olyan helyeken, mint India, Kína és Brazília az elejtett állatok közül sokat kifejezetten a bőrük miatt ölnek meg.

A bőrgyártás (és annak negatív mellékhatásai) a fejlődő országokban összpontosul, ami új etikai kérdéseket vethet fel. Az aktivisták és az egészségügyi szakemberek állítása szerint például a Hazaribagh nevű bangladesi bőrtermelő régió cserzőműhelyei felelősek a város folyóinak súlyos szennyezettségéért és tízezrek szisztematikus mérgezéséért. 

A The Higg Materials Sustainability Index a ruhagyártásban használt anyagok környezeti fenntarthatóságát méri. Három éve a tehénbőr minden anyag közül a legrosszabb besorolást kapta.

Válaszok

A luxusmárkák által kedvelt stratégia a hamis bőrt vegánnak hívni, ami azt sejteti, hogy a termék megvásárlása egy környezettudatosabb fogyasztói döntés. De sok más márka poliuretánt és PVC-bőrt használ – ami olcsó, nem biológiailag lebomló, és fosszilis tüzelőanyagokból származik.

A bőriparban sokan úgy gondolják, hogy sem az ilyen „vegán bőr”, sem a műszőrme nem igazán fenntartható megoldás.

Néhány bőralternatíva valóban környezetbarát: a Piñatex a gyümölcsiparból megmaradt ananászok leveleinek rostjából készít bőrhelyettesítő anyagot, az Apeel almahéjból, a Malai pedig kókuszvízből.

Neked ajánljuk
Súlyos egészségügyi kockázatokkal hozták összefüggésbe a ftalátokat Egységes töltőkkel csökkentené a kényelmetlenséget és a készülékek környezeti lábnyomát az unió Hogyan válhatnak az elveikben elkötelezett fiatalokból a gyakorlatban is tudatos vásárlók? Újabb felmérést készít az élelmiszer-hulladékról a Nébih A Coldplay környezetbarát világturnét tervez jövőre
Tovább a forrásra: novekedes.hu
Vissza
Hírfolyam