Miért jó a bio?
Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet szerint az ünnepekre és hétköznapokra is érdemes a garantált bio minősítésű, magasabb kvalitású hazai alapanyagokat és élelmiszereket vásárolni. Az ÖMKi csaknem egy évtizede foglalkozik a hazai fenntartható mezőgazdaság kutatásával, vizsgálati hálózatába a határon túlról is csatlakoznak a legkiválóbb magyar biogazdák.
A bioélelmiszerek értékesebbek, mert előállításukhoz nem használnak kémiai növényvédő szereket és műtrágyákat, feldolgozásuk kíméletes, az adalék- és segédanyagok használata pedig korlátozott – idézi a szervezet közleményét a Trade Magazin.
Több átfogó kutatás is kimutatta, hogy a bio alapanyagokban több a mikroelem, a vitamin és az antioxidáns.
Azt azonban kevesebben ismerjük, hogy a magasabb beltartalmi értéket az ökogazdálkodás úgy éri el, hogy az értékes tápanyagokat rendszeresen, például szerves trágyákkal és pillangós növényekkel visszatáplálja a talajba.

Az ökológiai gazdálkodás és a biotermékek fogyasztása nemcsak az emberi egészség szempontjából fontos, hanem aktív környezetvédelmi tevékenységnek is tekinthető.
Hozzájárul a biológiai sokféleség megőrzéséhez, fokozza a talaj termékenységét, valamint takarékosan bánik a nem megújuló erőforrásokkal.
Legyen szó bio pirospaprikáról, GMO-mentes, ökológiai szójatermesztésről vagy a bugaci homoktalajok állattartással kombinált javításáról, az ÖMKi hétrészes kisfilmsorozatában bemutatott hazai termelők mind-mind megfelelnek az ökológiai termék-előállítás hazánkban is alkalmazott európai mércéjének.
Hol találod a polcon?
Magyarországon a hivatalos megnevezés az „ökológiai gazdálkodásból származó termék”, amely egyenértékű a köznapi nyelvben használt öko/bio/ökológiai/organikus kifejezésekkel. A csomagoláson található egységes európai jelölés pedig a zöld alapon fehér csillagokból kirakott levél. A hazai két tanúsító szervezet HU-ÖKO-01, illetve HU-ÖKO-02 kódszámokkal látja el a termékeket. Piacokon a bioélelmiszernek érvényes termékkísérő bizonylatokkal (tanúsítvány) kell rendelkeznie. Az ökopiacon a termelőnek ezzel kell igazolnia a termékét.