2022. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A vágott fenyő fenntarthatóbb, mint a műanyag

Sokan azért választanak műfenyőt, mert nem akarnak hozzájárulni ahhoz, hogy temérdek fát vágjanak ki csak azért, hogy pár hétig díszekkel teleaggatva élvezhessük a szobában a látványukat. Csakhogy ez a megoldás egyáltalán nem környezetbarát.

Igaz, hogy a műanyagból készülő alternatíva akár 20 évig is kiválthatja a vágott fákat, de a lebomlási ideje 500-1000 év, ez idő alatt pedig a segítségével „megmentett” 20 fa  már réges-rég a talajt tápláló humusszá alakult volna – mutat rá a Köpönyeg.hu.

A karácsonyfa céljára értékesített fák nem erdőségekből, hanem ültetvényekről származnak.

Az intenzív növekedésserkentés és a fák ültetési távolsága miatt ezek az egyedek nem lennének képesek megélni túl nagy kort, egyszerűen a helyhiány miatt. Vagyis kivágásuk szükséges, akkor is, ha nem veszi meg őket senki. Tény ugyanakkor, hogy a terület, melyen a fák termesztése folyik, a természettől vagy éppen a mezőgazdasági termeléstől elvett terület, vagyis van árnyoldala a vágott fának is, de mindenképpen sokkal jobb választás a műfenyőnél.

A legjobb választás a földlabdás fa.

Erre több lehetőség is van: sokszor visszaveszi a bolt, kiültethető a kertbe, vagy el is lehet adományozni. Egyre többen voksolnak az újszerű megoldásokra, imitált fákra is – ki helyhiányból, ki meggyőződésből. Tökéletes megoldás lehet néhány vágott fenyőág egy vázában, de deszkákból is készíthetünk fenyőimitációt. Sőt, egyszerűen a falra is felrakhatjuk a díszeket fenyő alakban, és máris készen vagyunk.

Neked ajánljuk
A tudatos kereskedőknek hála egy fenyő sem vész kárba Leonardo DiCaprio is támogatja az egymilliárd embert megszólító klímamozgalmat A fővárosban környezetbarát módon hasznosítják a karácsonyfákat Ismét lehet pályázni óvoda- és iskolakertek kialakítására Meghaladta az 50 fokot a hőség egy ausztrál kisvárosban
Tovább a forrásra: koponyeg.hu
Vissza
Hírfolyam