2021. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ha teheted, válaszd az etikus csokikat!

Egy friss kutatás szerint még mindig sok édességipari nagyvállalat adós a termelési láncában megvalósuló gyerekmunka teljes felszámolásával.

A környezeti és társadalmi szempontból egyaránt felelős működés egyre több fogyasztó számára fontos, ami a nagyvállalatokat is cselekvésre sarkallja. Ugyanakkor a legnagyobb csokoládétermelők hangzatos vállalásai sokszor elfedik a változatlanul fennálló probléma valódi arcát.

A Macquarie Business School vezetésével megvalósított feltáró kutatás eredményei alapján számos nagy csokoládégyártó a mai napig a vezető termelőnek számító, ám a szociális és környezeti szempontból is rendkívül alulszabályozatlan elefántcsontparti farmokról szerzi be a kakaót.

A modern kori rabszolgaság problémájával küzdő országban gyerekek milliói dolgoznak vegyszerekkel szennyezett földeken, cipelnek súlyos terheket és végeznek egyéb, veszélyes szerszámok használatát megkövetelő mezőgazdasági munkát.

Eközben a média csaknem kizárólag a vállalatok már megvalósult felelősségvállalási programjairól számol be, még úgy is, hogy az etikus forrásból származó nyersanyag aránya a termékeikben felhasznált mennyiség harmadát sem éri el. Ugyanakkor egyre több kisebb gyártó és kereskedelmi lánc tesz komoly lépéseket a kakaó élvezetének fenntarthatóvá tételéért. Ha megtehetjük, keressük a fair trade emblémával ellátott termékeket. Így talán gyorsabban érhetjük el, hogy a kakaó említése minden gyerek arcára mosolyt csaljon, éljen bárhol ezen a bolygón.

Neked ajánljuk
Valóban környezetbarát választás az organikus hús? Dánia mutatja az utat a klímabarát élelmiszer-választáshoz Az erdőktől a gardróbokig – új ösvényeken a fenntartható divat felé Sikerült télen megmászni a „vad hegyet” (videóval) Nagyot lépett az elektromobilitás területén a Volkswagen
Tovább a forrásra: lighthouse.mq.edu.au
Vissza
Hírfolyam