Ha teheted, válaszd az etikus csokikat!
Egy friss kutatás szerint még mindig sok édességipari nagyvállalat adós a termelési láncában megvalósuló gyerekmunka teljes felszámolásával.
A környezeti és társadalmi szempontból egyaránt felelős működés egyre több fogyasztó számára fontos, ami a nagyvállalatokat is cselekvésre sarkallja. Ugyanakkor a legnagyobb csokoládétermelők hangzatos vállalásai sokszor elfedik a változatlanul fennálló probléma valódi arcát.
A Macquarie Business School vezetésével megvalósított feltáró kutatás eredményei alapján számos nagy csokoládégyártó a mai napig a vezető termelőnek számító, ám a szociális és környezeti szempontból is rendkívül alulszabályozatlan elefántcsontparti farmokról szerzi be a kakaót.
A modern kori rabszolgaság problémájával küzdő országban gyerekek milliói dolgoznak vegyszerekkel szennyezett földeken, cipelnek súlyos terheket és végeznek egyéb, veszélyes szerszámok használatát megkövetelő mezőgazdasági munkát.
Eközben a média csaknem kizárólag a vállalatok már megvalósult felelősségvállalási programjairól számol be, még úgy is, hogy az etikus forrásból származó nyersanyag aránya a termékeikben felhasznált mennyiség harmadát sem éri el. Ugyanakkor egyre több kisebb gyártó és kereskedelmi lánc tesz komoly lépéseket a kakaó élvezetének fenntarthatóvá tételéért. Ha megtehetjük, keressük a fair trade emblémával ellátott termékeket. Így talán gyorsabban érhetjük el, hogy a kakaó említése minden gyerek arcára mosolyt csaljon, éljen bárhol ezen a bolygón.