2021. szeptember 18., Diána
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Dánia mutatja az utat a klímabarát élelmiszer-választáshoz

A dán kormány a klímavédelem jegyében idén először nemcsak az egészséges életmódhoz szükséges, hanem a klíma szempontjából optimális étrendi útmutatót is kiadott.

Az élelmiszer-fogyasztás a világ szén-dioxid-kibocsátásának mintegy negyedéért felelős – írja honlapján a State of Green nevű dán környezetvédelmi szervezet. A British Medical Journal című orvosi szaklapban 2020-ban megjelent egy tanulmány, mely szerint a világ 85 országában az emberek túl sok húst, viszont túl kevés zöldséget és gyümölcsöt esznek.

A dán kormány útmutatója szerint, bár az egészséges táplálkozásba heti 500 gramm hús fogyasztása fér bele, a klímabarát étrend legfeljebb heti 350 grammnyi húst engedélyez.

A dán kormány útmutatója szerint tehát, aki klímabarát módon szeretne táplálkozni, annak növényi ételeken alapuló változatos étrendet kell kialakítania. Minimalizálja a húsfogyasztást, helyette inkább halat és hüvelyeseket eszik. Teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket, alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, és állati zsiradék helyett növényi olajokkal készülőt fogyaszt. Kevesebb sós, édes és zsíros ételt fogyaszt, és a szomját legfőképp vízzel oltja.

Neked ajánljuk
Mit takar, hogy egy póló biopamutból készült? Már Magyarországon is elérhető a vegán KitKat Savanyúság görögdinnye héjából Európai Mobilitási Hét: kedvezményt ad a zöld rendszámosoknak a miskolctapolcai élményfürdő Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam