2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A lebomlónak titulált zacskók sok kutyatartót megtéveszthetnek

Ha gazdiként lelkiismeretesen összeszedjük a kutyánk által hátrahagyott kis csomagokat, az napi 3-4 zacskót jelent, vagyis hetente 28-at, ami kicsivel több, mint egy teljes guriga. Csak az Egyesült Államokban nagyjából 63,4 millió kutyás háztartás van – elképzelhetjük, mennyi műanyagot jelenthet ez éves szinten.

Hosszú évekig elég szegényes volt a környezettudatos gazdik eszköztára. Egyesek már meglévő bevásárlózacskókat használtak, ami ötletes, de végül is ugyanúgy műanyagot jelent. A bátrabbak karton- és újságpapírral próbálkoztak, az igazán elvetemültek néha a zsebkendőjüket is bevetették – sorolja az Éva oldalán megjelent írásában Adamik András.

Műanyagról környezetbarátra cserélni a kutyánk kakigyűjtő zacskóját elég egyszerű, tudatos lépésnek tűnhet.

A baj csak annyi, hogy a legtöbb lebomlóként reklámozott zacskó igazából nem is az.

Egyetlen biozacskó egy műanyag zacskó árának nagyjából a tízszeresébe kerül – ráadásul nem is mindegyik felel meg a nevében hirdetett szempontnak. Definíció szerint az az anyag számít lebomlónak, amely a használattól számított egy éven belül természetes alkotóelemeire esik szét. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a legtöbb zacskó oxolebomló, vagyis olyan műanyag, ami a benne lévő katalizátorok (általában fémsó) hatására lassan mikroműanyaggá, apró, potenciális szennyezőforrást jelentő részecskékre darabolódik.

Ugyanakkor a valóban környezetbarát zacskók is csak bizonyos körülmények között bomlanak le, amit sajnos csak a hivatalos komposztálólétesítmények tudnak biztosítani. Egy egyszerű szemétlerakóban a zacskó nem kapna elég oxigént, egy kerti komposztálóban pedig sosem lesz elég meleg ahhoz, hogy elpusztítsa a kutyakakiban lévő kórokozókat. 

Megoldást talán attól remélhetnénk, ha a köztérre elhelyezett szemeteseket mindenki lebomló zacskóval venné igénybe, tartalmuk pedig egy megfelelő technológiájú üzemben végezné.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: evamagazin.hu
Vissza
Hírfolyam