2021. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ezekből a tippekből lendületet nyerhetsz a fenntarthatósággal kapcsolatos fogadalmaid teljesítéséhez

Lassan eltelik az év első hónapja, így itt az ideje, hogy számba vegyünk az életmódunkkal kapcsolatos fogadalmaink alakulását. Legyen szó tudatosabb vásárlásról, egy fenntarthatóbb ruhatár kialakításáról vagy a húsfogyasztásunk visszanyeséséről, a viselkedéskutatók tanácsaiból merítve sokkal nagyobb esélyünk lehet a sikerre.

Az újévi fogadalmak sokat segíthetnek abban, hogy a mindennapok rohanásában is fókuszálni tudjunk hosszú távú céljainkra. A Tudatos Vásárlók Egyesülete olyan, tudományosan megalapozott tippeket ismertetett, amelyek bizonyítottan motiválhatnak bennünket abban, hogy kitartsunk fogadalmunk mellett.

  • Csomagold pozitívba! A pozitív megfogalmazás növeli a siker valószínűségét. A Stockholmi Egyetem és a svéd Linköpingi Egyetem kutatói azt figyelték meg, hogy 12 százalékkal nagyobb esélye van a sikernek, ha valamit elérni és nem elkerülni szeretnénk. Vagyis nem mindegy a megfogalmazás! Így például az étkezési szokásaink kapcsán motiválóbb lehet a több, változatosabb növényi étel fogyasztására törekszel, mintha a húsról való lemondást hangsúlyozod.
  • Használd tudatosan a kísértést! Alkalmazd a „kísértés-árukapcsolás” (angolul temptation bundling) módszerét. Ennek az a lényege, hogy a küzdelmes, de hasznos tevékenységhez egy vonzó, kellemes tevékenységet csatolunk. Például edzés vagy éppen szelektálás közben hallgatod a kedvenc podcastodat.
  • Készíts tervet az akadályok leküzdéséhez! A céljaink meghatározásakor gyakran esünk abba a hibába, hogy csak arról fantáziálunk, milyen nagyszerű lesz az élet, amikor erőfeszítéseinket siker koronázza – anélkül, hogy figyelembe vennénk, mi hátráltat minket jelenleg. A feladatunk ez esetben a remélt eredmény útjában álló akadály (mentális) elhárítása. A tervkészítés valójában ennek az akadálynak az elhárításáról fog szólni – erre szolgál az ügynevezett WOOP-keretrendszer.
  • Kapcsold egy működő rutinhoz! Sokkal jobban bevésődik, könnyebben alakul szokássá egy új dolog, ha azt egy már elsajátított szokáshoz kapcsolod, pontosabban mindig azt követően hajtod végre.

A további tippekért keresd fel a Tudatos Vásárló oldalát.

Neked ajánljuk
Veszélyben lehet az állatkísérletek tilalma – Európa-szerte gyűjtik az aláírásokat Energiatakarékosabb működéssel járna vásárlói kedvében az Allee Mit takar, hogy egy póló biopamutból készült? A klímaváltozás növeli a súlyos aszályok gyakoriságát Európában Egy estére akár biokutatók is lehetünk
Tovább a forrásra: tudatosvasarlo.hu
Vissza
Hírfolyam