2021. október 15., Teréz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lassan nő a ruhajavítás népszerűsége

Magyarország egyik legismertebb túrabolthálózata, a harminc éve alapított Mountex tavaly tavasszal egy ruhakereskedőtől szokatlan kísérletbe kezdett: a budapesti Lehel tér közelében működő üzletük közepén létrehoztak egy javítósarkot, ahol nadrágokat, pólókat vagy kabátokat foltoznak, szűkítenek, rövidítenek vagy éppen cipzárt cserélnek. A kezdeményezés a vártnál is népszerűbbnek bizonyult.

A G7 riportja szerint a javításokat egy varrónő végzi, és annyira nagy a kereslet a szolgáltatásra, hogy hamarosan elkezdik keresni a következő varrónőt. „Nem gondoltam volna, hogy ilyen sok ruhát fognak majd behozni. Az utóbbi évtizedben, ha kiszakadt egy táska, inkább vettek egy újat” – mondta el Fabók Bálint kérdésére Pokrovenszki Péter, a Mountex kereskedelmi vezetője.

Pokrovenszki az ötlet eredetéről azt mondta, hogy nemcsak a vásárlókon, hanem a beszállítókon is azt érzékelték, hogy javítás helyett inkább leselejtezik a gyártási hibás dolgokat. „Nem foglalkoznak vele, ezért inkább kicserélik, holott meg lehet javítani őket” – mondta.

A javítósarkot ősszel kezdték el hirdetni, de a váratlanul nagy kereslet miatt már a bővítésen gondolkoznak.

A klímaváltozás mérsékléséért egyénileg a fogyasztásunk visszafogásával tehetünk a legtöbbet. Ahogy a Mountex példája is mutatja, Magyarországon is érzékelhetővé vált egy olyan társadalmi réteg, amely elkezdett tenni a fogyasztása csökkentéséért. A G7 újságírója által megkeresett cégek tapasztalatai alapján azonban

ezek az emberek legfeljebb az első hírnökei egy tudatosabb társadalomnak, tömeges jelenségről még nem lehet beszélni.

A Mountex vevőköréhez alapvetően magasabb keresetűek tartoznak, ahogy a ruhajavítók közül is azok igazán keresettek, amelyek tehetősebb városrészekben működnek. Egyben ezek azok a javítók is, ahol a vevőknél érzékelhető mértékben jelenik meg motivációként a fenntarthatóság.

A javítást jellemzően nem az alacsony jövedelműek veszik igénybe: egy cipzárcsere akár 4-6 ezer forintba is kerülhet, az olcsó ruhákat vásárlók emiatt jellemzően inkább új ruhákat vesznek. A cipzárcsere mellett egyébként leginkább farmerek javításával foglalkoznak, valamint az internetes rendelések miatt egyre jellemzőbb az új ruhák igazítása.

Neked ajánljuk
Felgyorsulhatnak a környezettudatos innovációk az ingatlanszektorban Súlyos egészségügyi kockázatokkal hozták összefüggésbe a ftalátokat Megerősítette a klímavédelemmel kapcsolatos elkötelezettségét a Tesco A videójátékok környezeti lábnyomán is faraghat a Microsoft Továbbra is problémát jelent a nitrátszennyezés Európában
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam