2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elkészült a magyar rezsimentes ház

Mivel jószerivel nincs ökolábnyomuk és megújuló energiát hasznosítanak, a globális felmelegedés elleni harcban az aktív házak szerepe egyre jobban fel fog értékelődni – vallja az önfenntartó Noah-házak megálmodója, Blaskovich Ákos.

A Noah-ház úgynevezett aktív ház, mivel több energiát termel, mint amennyit felhasznál. Egyediségét a hasonló épületekhez képest egyebek mellett az adja, hogy a földbe mélyesztett három és fél méter hosszú talajcsavarokon nyugszik. Így nincs szükség klasszikus alapásásra, betonozásra – mondta el a Tudás.hu-nak a projekt tervezője és kivitelezője.

Ha egyszer netán arrébb akarunk költözni, a ház szét- és összeszerelése bár nem könnyű, de megoldható, a földben pedig nem hagyunk magunk után se vasat se betont, se bármilyen más törmeléket

– mutat rá Blaskovich Ákos. Az ötlet kiindulópontját egy egyéves világ körüli hajóút, közelebbről egy önfenntartó vitorlás adta. A Noah-ház 40 köbméter esővizet tud eltárolni, amelyet felhasználás előtt speciális berendezések szűrnek és fertőtlenítenek. A berendezéseket pedig a napelemek látják el a szükséges elektromos energiával. Mivel az átlagos vízhasználatot a szürke víz alkalmazásával sikerült a felére csökkenteni, ez a mennyiség akár fél évre is elég.

Forrás: Hungary Noah House/youtube.com

A tervezés során kerülték a fölösleges és energiafaló smart-home megoldásokat. „A terasztetőt például úgy alakítottuk ki, hogy a téli időszakban a napsütés a nappali üvegén keresztül melegíti a házat, nyáron viszont a tető beárnyékolja még a teraszt is.” A rendkívül jó szigetelésnél is természetes anyagokat, például fát és fagyapotot vagy cellulózt használnak.

„A cél az volt, hogy a ház ára a jó minőségű ingatlanokkal egy szinten legyen, vagyis a négyzetméterár 400-500 ezer forint körül mozogjon. Annyi a különbség, hogy ez a ház a beköltözés után teljesen rezsimentes” – hangsúlyozza az interjúban Blaskovich Ákos.

Neked ajánljuk
Hogyan válhatnának klímabaráttá az otthonaink? Hogyan válhatnának klímabaráttá az otthonaink? Nemzetközi együttműködésben újulnak meg a társasházak Hálóba gabalyodott, sérült bálnára bukkantak az Antarktiszon Hogyan hasznosulhat a kidobott fenyőfa?
Tovább a forrásra: tudas.hu
Vissza
Hírfolyam