2021. október 18., Lukács
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mikor érdemes a fenntartható megoldásra váltanod?

Ahogy a környezettel kapcsolatos tudatosság növekszik, úgy lepik el a (látszólag) zöld termékek a polcokat. Mielőtt szemezgetni kezdünk velük, alaposan gondoljuk át, mi az, amire feltétlenül szükségünk van. Meglévő tárgyainkat csak indokolt esetben cseréljük le – így lesz a vásárlásunk igazán környezetbarát.

A legfontosabb szabály: soha semmit ne dobjunk ki csak azért, mert a környezettudatosabb alternatívák mutatósabbak. Előbb használjuk el- és ki a meglévő dolgainkat, és csak utána váltsunk hulladékmentesebb verzióra – figyelmeztet az Egy.hu oldalán megjelent írásában Kovács Heni.

Milyen termékek esetében érdemes a fenntartható megoldások beszerzésében gondolkodnod?

  • A ruhacsipesz – különösen a műanyag – fogyóeszköz. Amikor legközelebb újabb készletet vásárolsz belőlük, válaszd a fából készült változatot.
  • Egy magát rendszeresen sminkelő nőnél folyamatos műanyagtermelést jelentenek a kozmetikai apróságok. Az elmúlt években szerencsére egyre több a hazai kézműves zero waste termék, és ezek a sminkszerek nem csupán természetes alapanyagokból készülnek, de általában a csomagolásuk is újrahasznosított vagy lebomló.
  • A poliészter, akril és hasonló műanyag alapanyagú konyharuhák fel sem vehetik a versenyt a pamut vagy kender társaikkal. Ha legközelebb leselejtezel néhány szakadt konyharuhát, szánj kicsit többet pár minőségi darabra!
  • Az intimkehely egy tökéletes példája a zero waste higiéniai holmiknak; ez egy kis, orvosi szilikonból készült, mosható kehely, amely a tampon és betét helyettesítésére, éveken keresztül használható. A kehelytől idegenkedőknek a menstruációs bugyi is jó megoldás lehet.
  • Ha úgy érzed, készen állsz szintet lépni a környezettudatosság terén, legközelebb ne műanyag WC-kefét vegyél, hanem például egy növényi sörtékkel készült fakefét.
  • Ha a jelenlegi lábtörlőd ideje lejár, elgondolkozhatsz rajta, hogy a hagyományos gumialapú megoldás helyett egy kenderből, kókuszrostból vagy egyéb természetes alapanyagból készült alternatíva megvásárlásával haladhatsz tovább a fenntartható otthon kialakítása felé vezető úton.
Neked ajánljuk
Egységes töltőkkel csökkentené a kényelmetlenséget és a készülékek környezeti lábnyomát az unió A klímabarát élelmiszer-termelésért indított kampányt a Tudatos Vásárlók Egyesülete Az amerikai fogyasztók mostantól könnyebben hozhatnak zöld döntéseket Újabb felmérést készít az élelmiszer-hulladékról a Nébih A Coldplay környezetbarát világturnét tervez jövőre
Tovább a forrásra: egy.hu
Vissza
Hírfolyam