2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mire figyelnek a magyarok a termékek kiválasztásakor?

Mennyire nézzük meg a választott termékek címkéjén az összetételt? A jó ár vagy a minőség fontosabb? Az OTP Bank kutatása az általános fogyasztási attitűdöket, preferenciákat vizsgálta.

A kutatásra adott válaszok alapján két kategóriába sorolhatók a tudatos fogyasztók: az egyik csoportnak a jó ár-érték arány a legfontosabb, míg a másik csoport más, például környezetvédelmi, szociális vagy egyéb szempontokat is figyelembe vesz, mint a méltányos kereskedelem (fair trade), illetve hogy magyar termelőtől származik-e a termék – írja a Szeretlek Magyarország.

Bár a lakosság több mint fele, 62% vallotta magát valamelyest tudatos vásárlónak, a konkrét kérdéseknél azért kiderült, hogy nem minden esetben áll az állítás mögött valódi cselekvés is.

Csak a válaszadók fele tudja nagyjából, hogy mi is az organikus termék, kevesebb mint harmaduk készít bevásárlólistát, kb. 40% állította, hogy visz magával szatyrot a bevásárláshoz, és mindössze 16% azt, hogy mindig magyar terméket választ.

Mire figyelünk a boltban?

A válaszok alapján a termékek csomagolását rengetegen megnézik, de elsősorban a húsfélék, tejtermékek, tartós élelmiszerek, zöldségek és gyümölcsök esetében figyelnek arra, mi szerepel a címkén, a legkevésbé pedig az alkoholos italoknál foglalkoznak ezzel. Üdítőből, ásványvízből, csokiból, kávéból és teából viszont szinte mindenkinek megvan a maga kedvence, amit mindenféle vizsgálgatás nélkül, már automatikusan pakol a kosarába.

„A válaszokból az derül ki, hogy az emberek egy jelentős csoportja tudja, milyen áldozatot kellene hoznia annak érdekében, hogy tudatos vásárló legyen, a gyakorlati megvalósítás azonban még hagy maga után kívánnivalót”

– fogalmazott az OTP Agrár szakértője. „Ezt alátámasztja, hogy a kutatás szerint a vásárlóknak csak 42 százaléka nevezhető tudatosnak, de közöttük is többségben vannak azok, akik nagy anyagi áldozatot nem hajlandók hozni ezért.” 

Neked ajánljuk
A faültetésről ismert böngésző már a fenntartható vásárlást is segíti Nem minden a belbecs: egyre több vásárló fordít figyelmet az áruk csomagolására is Újabb termékeknél vált újrahasznosítható csomagolásra a Tesco Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny
Tovább a forrásra: szeretlekmagyarorszag.hu
Vissza
Hírfolyam