2021. október 28., Simon, Szimonetta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az okostelefon javíttatása jutányos és környezetbarát beruházás

Az iFixit szakmai oldal minden évben megvizsgálja a mobiltelefonok javíthatóságát. A Fairphone volt az első, ami a maximális 10 pontot kapta – a többi készülék átlagosan 3-5 pontot szerez a teszten. Ennek ellenére a jobb minőségű telefonok esetében mindenképp érdemes tenni egy próbát.

„Naponta körülbelül háromszázötvenezer telefon kerül világszerte a szemétbe. Az okostelefonok gyártása szinte az egész periódusos rendszert megmozgatja, a belőlük keletkező hulladék pedig óriási teher a bolygónak: a készülékek ökológiai lábnyoma nem elhanyagolható tényező, de még borúsabb képet kapunk, ha hozzáadjuk az előállításukhoz szükséges alapanyagok és energia mennyiségét” – mutat rá a Szon.

Nem csak a moduláris javítható!

Az okostelefonok piacán jelentős szerepet betöltő skandináv városok lakosai, az önkormányzatok és közintézmények közös állásfoglalásban jelezték a gyártóknak és a forgalmazóknak, hogy 2025-re méltányos körülmények között előállított, hosszú élettartamú és a körforgásos gazdaság alapkövetelményeinek megfelelő mobilokat szeretnének – mondta el a portál megkeresésére Fidrich Róbert, a Fenntarthatóság Felé Egyesület programvezetője.

A szakember hozzátette: jelenleg nagyon kevés gyártó felel meg ezeknek a követelményeknek. Az amerikai Terracube és a holland Fairphone készülékei is moduláris felépítésűek, így könnyedén javíthatók. Hasonló telefonokra hazánkban is lenne igény, de ezeket nálunk még nem forgalmazzák.

Ugyanakkor nemcsak egy cserélhető komponensű telefon segíthet az e-hulladék mennyiségének csökkentésében: az ismert gyártók készülékei is viszonylag hosszú ideig használhatók, ha a tulajdonosaik hajlandók szervizeltetni őket.

Az igényesebb, drágább telefonok házilag nem javíthatók, de a szervizelésükre van igény. A gyengébb minőségű telefonokat nem éri meg javítani, de a kicsit drágább, igényesebb készülékek gazdaságosan helyrehozhatók – osztotta meg tapasztalatait Tóth János, aki két évtizede javít mobiltelefonokat.

Neked ajánljuk
Az arckrémek után a zöldként hirdetett hajápolókat veszi górcső alá a hatóság Súlyos egészségügyi kockázatokkal hozták összefüggésbe a ftalátokat A fenntarthatóság jegyében visszavásárolja a használt gyerekbútorokat az IKEA Glasgow-ban új pályára kellene állítani a klímavédelmi törekvéseinket Éheznek és pusztulnak a manátuszok Floridában
Tovább a forrásra: szon.hu
Vissza
Hírfolyam