2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ha nem a gyártókon, hanem a fogyasztókon múlna, kevesebb elektromos hulladék keletkezne

A Klímapolitikai Intézet és a Századvég együttműködésében készült reprezentatív kutatás alapján a fogyasztó- és környezetvédelmi szempontból egyaránt aktuális probléma a tervezett elavulás.

A Klímapolitikai Intézet a fogyasztóvédelem március 15-i világnapja kapcsán kiadott közleményében rámutatott: a tervezett elavulás azt jelenti, hogy a gyártók a terméket szándékosan úgy dobják piacra, hogy az tartósan ne legyen használható, és a javíttatása is nehéz legyen. Az etikátlan üzleti modellben a tömeggyártott áruk gyors cserélődése biztosítja a vállalatok nyereségességét – fejtette ki az intézet.

A tervezett elavulás környezetvédelmi szempontból is aggályos: A hamar kidobott termékek alapanyagainak előállítása, az árucikkek gyártása és szállítása növeli az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Az árucikkek gyors cserélődése a Föld erőforrásainak pazarló felhasználásához, környezeti károkhoz és elképesztő mennyiségű, súlyosan szennyező elektronikai hulladékhoz vezet.

A Klímapolitikai Intézet és a Századvég együttműködésében készült kutatás szerint a tervezett elavulás problémáját az emberek is érzik. A megkérdezettek 85 százaléka úgy véli, egyre több olyan termékkel találkozni, amelyet a meghibásodás után már nem lehet javítani, holott a tartósság az emberek 72 százalékának fontosabb, mint az ár. 

A válaszadók 93 százaléka szerint az EU-nak szigorúbban kellene fellépnie a szándékosan gyorsan elavuló cikkek gyártóival szemben, 92 százalékuk szerint pedig  a tervezett elavulás visszaszorításával a keletkező hulladék mennyisége is mérsékelhető.

Az Európai Unió a körforgásos gazdaságra átállás ösztönzésével küzd a tervezett avulás gyakorlata ellen. A közösségi célkitűzésekkel összhangban Magyarországon az első negyedévben számos olyan jogszabály-módosítás lépett életbe, amely a tervezett elavulás visszaszorítására törekszik. 

Január 1-jétől a jótállás időtartamának és hozzáférhetőségének kiterjesztése lehetővé teszi, hogy a fogyasztók könnyebben érvényesíthessék a termékgaranciát, így a meghibásodott termékekből kevesebb kerülhet a szemétbe. A március 1-jén hatályba lépő törvény a fogyasztóvédelmi és a hulladékról szóló jogszabály fontos kiegészítéseként ösztönzi a többi között a tartós és javítható termékek előállítását.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam