2021. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Te is tehetsz az indokolatlan állatkísérletek visszaszorításáért!

Április 24-én volt a kísérleti állatok világnapja. Ebből az apropóból érdemes tudatosítani, hogy a megfelelő termékek választásával mi is tehetünk a felesleges állatkísérletek visszaszorításáért.

Az elmúlt évtizedekben világszerte komoly fejlődés volt tapasztalható úgy az emberek hozzáállásában, mint az állatokat használó kísérletekkel kapcsolatos szabályrendszerek kialakítása terén – mutat rá a FEOL a világnap kapcsán készült összeállításában.

1998 óta hazánkban is minden állatkísérlettel foglalkozó intézménynél kötelező az állatjóléti bizottság felállítása. Kicsit több mint egy évtizeddel később, 2009-ben tiltották be a kozmetikai termékekhez szükséges állatkísérleteket az Európai Unióban.

Így az érintett országokban – tehát Magyarországon is – állatkísérleteket csak tudományos kutatás, oktatás, továbbá élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági vizsgálatok céljából végezhetnek.

Ugyanakkor sosem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy egy cégnek vannak-e az unió határain kívüli kísérleti laborjai. Ezért ha tudatos döntést szeretnénk hozni, a csomagoláson a „Cruelty free” és a „Not Tested on Animals” feliratokat érdemes keresned. Számos egyéb minősítés és védjegy is jelezhet „kínzásmentes” terméket, ezekről a crueltyfree.hu útmutatója nyújt részletes áttekintést. 

Neked ajánljuk
A magyar fogyasztók is szívesen áldoznak a környezet megóvására Környezetbarát termékeket árusító boltokat ellenőriz a fogyasztóvédelem Bajban vannak a kérgesteknősök Kaliforniában Az emberiség nagy céljai egymást támogatva is teljesülhetnek Szabadtéri és online kiállításon is megcsodálhatjuk Máté Bence alkotásait
Tovább a forrásra: feol.hu
Vissza
Hírfolyam