2021. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Környezetbarát termékeket árusító boltokat ellenőriz a fogyasztóvédelem

A szakemberek szeptember végéig kutakodnak megtévesztő, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok után, elsősorban a környezetbarát, újrahasznosított termékeket árusító és csomagolásmentes boltokban, webáruházakban.

Az országos ellenőrzéssorozatban főként élelmiszerek, ruházati és háztartási-vegyipari cikkek környezetkímélő, fenntartható jellegére vonatkozó állítások valóságtartalmát vizsgálják – tájékoztatott az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Egyre többen választják a környezettudatos életmódot, így folyamatosan nő a kereslet a bio- vagy organikus, újrahasznosított, csomagolásmentes termékek iránt. Ennek hatására a cégek is igyekeznek zöld színben feltűnni, termékeiket környezetbarátnak vagy gyorsan lebomlónak titulálják, időnként valótlanul. A minisztérium közleménye ismertette:

egy uniós felmérés szerint a tagállami fogyasztóvédelmi hatóságok ellenőrzéseinek során az efféle állítások 42 százaléka bizonyult túlzónak, hamisnak vagy megtévesztőnek.

Pedig a termékekre vonatkozó minden állításnak megalapozottnak kell lennie: csak olyan tulajdonságaik hivatkozhatók a hirdetésekben, csomagoláson, amelyekkel tényleg rendelkeznek. A termék fenntartható előállítására asszociálunk, ha azon levelet, fát, folyót vagy a tiszta környezetre utaló más grafikát, fotót, illusztrációt helyeznek el, ami megtévesztő lehet. A vásárlók bizalmával még hajmeresztőbb módon élnek vissza a tanúsító szervezetek logóit jogosulatlanul használók.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elrendelt vizsgálatban a hagyományos és online kereskedelemben is ellenőrzik a környezetvédelemmel kapcsolatos állításokat. Ha egy cég nem tudja hitelt érdemlően igazolni zöld állítása valóságtartalmát, akár több százmillió forintos bírsággal is sújthatják tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt.

Neked ajánljuk
Súlyos egészségügyi kockázatokkal hozták összefüggésbe a ftalátokat Egységes töltőkkel csökkentené a kényelmetlenséget és a készülékek környezeti lábnyomát az unió A fenntarthatóság jegyében visszavásárolja a használt gyerekbútorokat az IKEA Használd máshogyan: három filléres csodaszer a lakásban Lejárt a mélytengerektől kapott haladék?
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam