2021. június 22., Paulina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi fán terem a méltányos kereskedelem?

Május 8-a a fair trade világnapja. Ebből az alkalomból érdemes felidéznünk, hogyan tudjuk az apró, kék-zöld logó megkeresésével elejét venni az emberek kizsákmányolásának, és elősegíteni a fejlődő országok természetes élőhelyeinek megóvását.

Szomorú tény, hogy a fejlődő országokban gyártott termékek kereskedelme gyakran gyermekmunkával és a helyi lakosoknak súlyos egészségkárosodást okozó szennyezéssel jár együtt. Ezzel szemben a Fairtrade Foundation a termeléstől az eladásig minden fél számára méltányos és környezettudatos rendszert hozott létre – derül ki a Tudatos Vásárlók Egyesületének összefoglalójából.

A Fairtrade termékek biztonságos és egészségre nem ártalmas munkafeltételek mellett készülnek, ahol a dolgozók tisztességes árat kapnak az elkészített termékekért, és a munkahelyük működésével kapcsolatos döntésekben is részt vehetnek. Emellett a védjegy egyik kulcspontja, hogy tiltja a gyermekmunkát.

A méltányos kereskedelem jó minőséget garantál, és a nagyrészt kézi munkával előállított termékek termelése kevésbé terheli a környezetet.

A Fairtrade Foundation 2019. évi jelentése szerint 2018-ban több mint 1,71 millió gazdálkodó és alkalmazott dolgozott világszerte az 1599 szervezet valamelyikében. A Fairtrade-ben dolgozók közel fele a kávétermesztésben tevékenykedik, másik fele a tea, a kakaó, a cukornád, a gyapot, a virág, a banán és egyéb termékek előállításában vesz részt. 

Nem csak az ártalmak ellen, a jó érdekében is

A Fairtrade termékek eladásából átlagosan 118 millió euró került vissza a termelőkhöz és a közösségekhez a Fairtrade prémium program keretében. Ez az az összeg, amelyet a kereskedők fizetnek a termelőknek a kialkudott, minimális eladási áron felül.

A termelők és a munkások közösen döntik el, hogyan forgatják vissza ezt a prémiumbevételt a helyi közösségbe.

Ebből az összegből fejlődhetnek a gazdaságok, juthatnak oktatási és tanácsadó programokhoz a termelők és családtagjaik, és valósulhatnak meg a helyi közösségek szociális, egészségügyi, infrastrukturális és környezetvédelmi beruházásai. 

A Fairtrade megjelölés kizárólag akkor jelenhet meg a termékek csomagolásán, ha a Fairtrade-szabvány előírásai érvényesülnek. Keresd a logót!

Fotó: pixabay.com
Neked ajánljuk
Ezért sem érdemes bedőlni a fast fashion olcsó csábításának Ez a négy ökocímke biztosan nem átverés A világ országai közül elsőként Izrael betiltja az állati szőrmék kereskedelmét, de sok a kivétel A belga bíróság szerint az elégtelen klímapolitika az emberi jogok megsértését jelenti Itt a nyári menetrend: nem kell ahhoz autó, hogy eljuss a tóhoz!
Tovább a forrásra: tudatosvasarlo.hu
Vissza
Hírfolyam