2022. augusztus 19., Huba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ez a négy ökocímke biztosan nem átverés

Az utóbbi időben egyre többen vesznek fel környezetbarát szokásokat, és igyekeznek a fenntarthatóság szempontját a vásárlásaikban is érvényre juttatni. Erre természetesen a gyártók és a kereskedők is felfigyeltek, és sokszor megtévesztő marketinggel igyekeznek elnyerni a tudatos fogyasztók tetszését.

Az állítások és címkék egy része hiteles, ugyanakkor rengeteg olyan is van, amely félrevezeti a fogyasztókat azzal, hogy környezetbarát jelzőket aggat – az egyébként – nem fenntartható termékre, szolgáltatásra. Ez a helytelen, félrevezető gyakorlat a zöldre mosás egyik formája – mutatott rá a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

Az európai vásárlóknak átlagosan egyharmada veszi számításba az ökocímkéket vásárláskor. Itthon viszont a harmaduk egyáltalán nem találkozott még az uniós ökocímkével, az EU Ecolabellel. Eközben a zöld címkék gombamódra elszaporodtak:

mára közel 500 környezetbarát címke és megszámlálhatatlan önjelölt, azaz független minősítés nélküli, ellenőrizetlen tartalmú „zöld” címke van használatban világszerte. 

Címkék, amelyekben bízhatunk

Az európai uniós ökocímkét az Európai Bizottság és a tagállamok alakították ki. Egyike azoknak a címkéknek, amelyeket mind az Európai Fogyasztók Szervezete (BEUC), mind az Európai Környezetvédelmi Iroda (EEB) hitelesnek tart. Az EU-ban működő cégek saját elhatározásukból jelentkezhetnek a tanúsítási eljárásra, hogy megszerezzék és használhassák a virágos uniós ökocímkét egy adott termékkategória legkiválóbb termékein és szolgáltatásain.

Van néhány, az uniós ökocímkével egyenértékű, nemzeti kormányzatok által kifejlesztett, illetve regionális környezetbarát védjegy, amely ugyanúgy hiteles és megbízható. Ilyen a Kék Angyal Németországban (1978 óta), az Északi Hattyú Ökocímke az északi országokban (1989 óta), és az Osztrák Ökocímke (1990 óta).

Mind a négy címke esetében szigorú előírások biztosítják azt, hogy a címkét elnyert termékek valóban környezetbarátabbak és egészségesebbek nem címkés versenytársaiknál. Az ökolábnyom csökkentése érdekében a kritériumok a termék teljes életciklusát veszik figyelembe a tervezéstől a termék előállításán és használatán keresztül az újrahasznosításig, illetve a termék szükségtelenné válásáig.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: tudatosvasarlo.hu
Vissza
Hírfolyam