2022. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zöldebben gondolkodunk a járvány hatására

A Dell Technologies Magyarország a környezetvédelmi világnap kapcsán készített nem reprezentatív kutatása alapján a magyarok környezettudatosabbak, mint a járványhelyzet előtt.

A felmérésben sokan nyilatkoztak úgy, hogy mindig is szerettek volna kicsit jobban odafigyelni a „zöld” életmódra, de a korábbi, rohanó világban nem volt idejük ezzel foglalkozni. A karantén lelassult tempójában viszont nekik is jutott idejük arra, hogy változtassanak a szokásaikon. 

A kutatásban részt vevők 10-es skálán átlagosan 6,6-ra értékelték a járványhelyzet előtti környezettudatosságukat, míg most 7,4-re.

A válaszadók fele akár többet is fizet egy termékért, ha ezzel védi bolygónkat, a kitöltők kétharmada (68%) pedig azt mondta, hogy tudatosabban vásárol most, hogy ne kelljen kétnaponta elautózni a boltba. A megkérdezettek közel fele (46%) többet főz magára és családjára, így kevesebb az eldobható ételes doboz, majdnem a harmaduk (30,5%) pedig jobban odafigyel az energiafogyasztásra.

A válaszadók negyede (23,7%) régebben nem foglakozott vásárláskor a csomagolás újrahasznosíthatóságával, de az elmúlt évben a lehetőségeihez mérten elkezdett erre is figyelmet fordítani. Minden tizedik kitöltőnek a legfontosabb szempontok között szerepelt, míg a legtöbben (43,2%) mindig is figyeltek rá, de nem a csomagolás újrahasznosíthatósága volt a döntő.

Hallgatók autóbuszt festenek a 2019-es Európai Mobilitási Hét pécsi akcióján Fotó: MTI/Sóki Tamás

Az elektronikai hulladékkal kapcsolatban is egyre tudatosabbak vagyunk: a kitöltők majdnem fele (46%) minden esetben a megfelelő helyen szabadul meg a feleslegessé vált eszközeitől, közel harmaduk (28%) pedig általában így jár el. A kitöltők 9 százaléka régebben nem foglalkozott ezzel, de az elmúlt évben ez megváltozott. 

Mivel az elektronikai eszközök veszélyes hulladéknak számítanak, a Dell termékek forgalmazói és viszonteladói maradéktalanul eleget tesznek a jogszabályban rögzített visszagyűjtési kötelezettségeiknek. Ugyanakkor ezek az eszközök sem feltétlenül kerülnek az újrahasznosító telepekre: a vállalat a még használatra alkalmas eszközöket felújítja, és olyan helyre juttatja el, ahol még hasznukat veszik.

Neked ajánljuk
Egyelőre kevés nőt hódítottak meg a fenntartható higiéniai termékek Az olcsó nyári termékekben különösen magas a mérgező vegyületek aránya Eltúlozzák a fenntarthatóság terén elért eredményeiket a nagy techcégek A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában
Tovább a forrásra: prim.hu
Vissza
Hírfolyam