2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ezért sem érdemes bedőlni a fast fashion olcsó csábításának

Az olyan online divatmárkák, mint az Asos vagy a Boohoo által árult ruhadarabok fele szűz, vagyis közvetlenül kőolajból származó műanyagból készül. Előállításuk és vásárlásuk így jelentősen fokozza a kőolaj-kitermelést.

A Royal Society for Arts, Manufactures and Commerce (RSA) kutatásában a tudósok két héten keresztül elemeztek 10 ezer terméket olyan, online értékesítő divatmárkáktól, mint az Asos, a Boohoo, a Missguided és a PrettyLittleThings – számolt be róla a The Guardian alapján a hvg.hu.

Arra az eredményre jutottak, hogy a termékek 49 százaléka teljesen új, szűz műanyagból készülő szintetikus alapanyagokból, így poliészterből, akrilból és nejlonból készül.

A vizsgált termékek között 1 százalékban találtak csupán újrahasznosított alapanyagot, mindössze néhány márka esetében.

A kutatás eredményei ismét rámutattak, hogy a fast fashion felpörgette a kőolajból készülő, szintetikus alapanyagok piacát  – 20 év alatt ezek felhasználása megduplázódott.

„Lehet, hogy ezek az alapanyagok olcsóak végeredményben, de egy olyan petrolkémiai alapú gazdaság részei, ami jelentősen hozzátesz a klímaváltozáshoz és a szennyezéshez. Ráadásul a szintetikus szálgyártáshoz rengeteg energiára van szükség” – mutatott rá Josie Warden, a tanulmány egyik szerzője, aki szerint a ruhadarabokra is ugyanúgy egyszer használatos műanyagként kellene tekinteni, mint a csomagolásra.

Neked ajánljuk
Vonzó dealek mellett a tudatos döntéseket segítő tippekkel várja a fiatalokat a Diverzum Mi kerüljön a bevásárlókosárba? Tudatos használattal megnövelhető a laptopok élettartama Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam