2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tudtad, hogy a nyári szállásod is lehet környezettudatos?

A nyaralás alatt is csökkentenéd az ökológiai lábnyomodat? Válassz uniós ökocímkével rendelkező minősített szálláshelyet, hogy a pihenés mellett a környezetkímélő turizmus fejlődését is támogasd.

A Booking.com 2019-es adatai szerint a környezetbarát nyaralás egyre népszerűbb világszerte: az utazók 55%-a volt eltökéltebb a tekintetben, hogy utazáskor a fenntartható megoldásokat válassza. Sok szálláshely igyekszik is elnyerni a tudatosan keresgélő pihenni vágyók figyelmét, de ha biztosra akarunk menni, érdemes a minősített szálláshelyek között keresgélni – derül ki a tudatos Vásárlók Egyesületének összeállításából

Európában az európai uniós ökocímke (EU Ecolabel) a legzöldebb szállodáknak, kempingeknek és panzióknak jár: ezek a szálláshelyek szigorú környezetvédelmi előírásoknak felelnek meg.

Ha az európai uniós ökocímkével rendelkező szállást választasz,

  • Nem kell tartanod a zöldre mosástól.  Az európai uniós ökocímke, az EU Ecolabel követelményeinek való megfelelés kritériumait 4-5 évente frissítik, ez biztosítja azt, hogy valóban csak a legkörnyezetbarátabb szálláshelyek kapják meg a védjegyet.
  • Segítheted csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását: ezek a szálláshelyek megújuló energiát, magas energiahatékonyságú háztartási gépeket használnak, minden étkezéskor legalább két helyi, szezonális terméket szolgálnak fel, és támogatják a vendégek környezetbarát közlekedését.
  • Kevesebb hulladékot termelsz. Az uniós védjeggyel jelölt hotelek és kempingek az élelmiszer-hulladék termelődésének kiküszöbölésével, az eldobható piperekellékek és az egyszer használatos műanyag csomagolás megszüntetésével is csökkentik a hulladéktermelésüket.
  • Takarékoskodsz a vízzel. Az uniós ökocímkével ellátott szálláshelyen a vízcsapból folyó víz, illetve a vécéöblítéskor lezúduló víz mennyisége épp megfelelő – ugyanis az átfolyó víz mennyiségére szigorú előírások vonatkoznak.

Ráadásul a zöld nyaralás nem feltétlenül jelent méregdrága nyaralást: az olcsó kempingektől kezdve a luxushotelekig ma már nagyon sokféle lehetőség közül választhatunk.

Neked ajánljuk
Tudatos használattal megnövelhető a laptopok élettartama Egyelőre kevés nőt hódítottak meg a fenntartható higiéniai termékek Berta Kati: A Föld meséje (rajzfilm) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: tudatosvasarlo.hu
Vissza
Hírfolyam