2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szappan utolsó centijének sem kell kárba vesznie

Mivel jellemzően könnyen újrahasznosítható papírcsomagolásban kapható, a szappan a plasztiktégelyek számát szaporító folyékony tusfürdőknél és kézmosószereknél fenntarthatóbb választás. De hogyan hasznosulhatnak a tisztálkodószer végnapjaira maradó, apró darabok?

Egy 2009-ben végzett tanulmány szerint a folyékony szappanok 25%-kal nagyobb szénlábnyomot hagynak, mint hagyományos társaik. A folyékony szappan előállítása több kémiai nyersanyagot és folyamatot igényel, több ideig tart, és a szállítás ökológiai lábnyomát tekintve is rosszabbul vizsgázik, hiszen a tömbszappannal ellentétben a java része víz.

Ugyanakkor a szappanvégek nem feltétlenül esnek kézre, és esztétikusnak sem mondatók – de néhány praktikával ők is hasznosulhatnak.

  • Gyűjtsd őket össze, és készíts saját szappant: egy kés segítségével aprítsd fel, majd némi kókuszzsírral és legfeljebb egy nagyon kevés vízzel gőz fölött melegítsd őket, amíg felolvadnak. Ízlés szerint illóolajjal is feldobhatod. Ezután töltsd a masszát muffinformákba, és hagyd megszilárdulni
  • Forró víz és egy kevés glicerin segítségével folyékony szappant is készíthetsz belőlük, a megfelelő állag eléréséhez a használattal várj fél napot.
  • A szeletkéket egy finom anyagú textilzsákban összegyűjtve önszappanozó fürdőkesztyűre tehetsz szert.
  • Az elvékonyodott szappanok a varrókészletedben is helyet kaphatnak: a ruhák megjelölésére kiválóan alkalmasak anélkül, hogy nyomot hagynának.
  • Papírtörlőbe vagy teafilterbe csomagolva a kis darabkák cipők szagtalanítására is használhatók.
Neked ajánljuk
Tudatos használattal megnövelhető a laptopok élettartama Vonzó dealek mellett a tudatos döntéseket segítő tippekkel várja a fiatalokat a Diverzum Mi kerüljön a bevásárlókosárba? Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: evamagazin.hu
Vissza
Hírfolyam