2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A ruhabérlés most még nem zöldmegoldás

Az új darabok beszerzésének megspórolása nem feltétlenül jelenti a divatos öltözködés környezeti ártalmainak csökkentését. Sőt: egy új tanulmány szerint a szállítás és a tisztítás miatt a ruhák bérlése a legkevésbé környezetbarát lehetőség.

Sokáig úgy gondolták, hogy a ruhabérlés jó válasz lehet a divat fenntarthatósági válságára, de egy új tanulmány arra az eredményre jutott, hogy még annál is rosszabb, mintha egyszerűen kidobnánk a fölöslegessé vált ruhadarabokat –  ismertette a The Guardian brit napilap online kiadása alapján az Origo.

Az Environmental Research Letters finn tudományos folyóiratban publikált kutatás a ruhák birtoklásának és ártalmatlanításának öt különböző módját vizsgálta, beleértve a bérbeadást, a viszonteladást és az újrahasznosítást. Megállapításuk szerint 

mind közül a ruhabérlés a legrosszabb választás: annak van a legnagyobb hatása a klímára, mivel ebben az esetben az ide-oda szállítás és a tisztíttatás is terheli a környezetet.

Közben a zöldnek vélt ruhabérlés már egész külön ágazattá nőtte ki magát. A GlobalData becslése szerint 2029-re az ágazat értéke 2,3 milliárd font (975 milliárd forint) lehet. A Világgazdasági Fórum viszont idén arra figyelmeztetett, hogy az ágazat a globális károsanyag-kibocsátás 5 százalékáért felel.

Az új tanulmány szerint, ha a bérbeadó cégek úgy változtatnák meg a logisztikájukat, hogy az környezetbarátabbá váljon, a bérbeadás környezetvédelmi szempontból egy szintre kerülne a viszonteladással. A divatfogyasztás legfenntarthatóbb módja ugyanakkor az, ha kevesebb darabot vásárolunk, és azokat a lehető leghosszabb ideig hordjuk.

Neked ajánljuk
Vonzó dealek mellett a tudatos döntéseket segítő tippekkel várja a fiatalokat a Diverzum Mi kerüljön a bevásárlókosárba? Tudatos használattal megnövelhető a laptopok élettartama Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam