2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A vásárlók többsége odafigyel az energiacímkékre

Ötből négy vásárló megnézi az energiacímkéket, amelyek tájékoztatást nyújtanak a termékek energiafogyasztásáról.

A háztartási gépeket vásárlók több mint négyötöde figyelembe veszi az eszközökön található energiacímkét – többek között erre világított rá az Állami Számvevőszék legfrissebb ellenőrzése.

Az ÁSZ csütörtöki közleményében megállapította, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium, Budapest Főváros Kormányhivatala, illetve a megyeszékhely szerinti járási hivatalok 2017 és 2019 között gondoskodtak a környezettudatos tervezés és az energiacímkézés piacfelügyeleti intézményrendszerének kialakításáról, illetve az ellenőrzési tevékenységek ellátásáról.

Az energiacímkék tájékoztatást nyújtanak a termékek energiafogyasztásáról és környezeti teljesítményéről, így segíthetik őket a megalapozott döntéshozatalban.

Energiahatékonyságot jelölő címke egy hűtőgépen egy budapesti műszaki áruházban
Fotó: MTI/Mónus Márton

A kérdőíves felmérés keretében megkérdezett fogyasztók válaszai alapján az energiafogyasztási címkézéssel kapcsolatos tevékenységek eredményesek voltak, elérték a céljukat, hozzájárultak a környezettudatos fogyasztói gondolkodás és magatartás erősítéséhez.

A válaszadók 98,8 százaléka ismerte az energiacímke fogalmát, és 83,5 százalékukat befolyásolta az energiacímke tartalma a vásárlás során.

A kérdésre választ adó vásárlók 89,7 százaléka elégedett volt az energiacímkéken látható információkkal, 74,1 százalékuk szerint azok a használat során is beigazolódtak.

Az energiacímkézési rendszer 2021. március 1-jén életbe lépett változása tovább erősítheti a termékek energiahatékonyságának növekedését, ezáltal az alacsonyabb energiafogyasztás elérését – áll az Állami Számvevőszék közleményében.

Neked ajánljuk
Mi kerüljön a bevásárlókosárba? Vonzó dealek mellett a tudatos döntéseket segítő tippekkel várja a fiatalokat a Diverzum Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam