2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A tudatos használatuk nélkül a mobiltelefonok gyártása is veszélybe kerülhet

Sokkal tudatosabban és hatékonyabban kéne gondoskodnunk a telefonunk újrahasznosításáról, máskülönben elfogynak azok a nyersanyagok, amelyeket az új készülékek gyártásához használnak. 

A felhasználók 2-3 évente cserélik a telefonjaikat, amiben a profitmaximalizálásra törő gyártók is érdekeltek. A World Economic Forum tanulmánya szerint mindez a nyilvánvaló pazarláson túl azt is magával vonja, hogy záros időn belül nem, vagy csak jóval drágábban lehet új eszközökhöz jutni, mivel kifogynak a gyártáshoz szükséges nyersanyagok – ismertette a Napi.hu.

A Royal Society of Chemistry tudományos kutatóintézet azt jósolja, hogy a mobilok és egyéb elektronikai eszközök gyártásában használt 31 elem közül 6 egy évszázadon belül teljesen kifogy, valamelyik hamarabb, valamelyik később. Eközben az eldobott mobilokból adódó elektronikai hulladék 50 millió tonnát tett ki 2019-ben, amely csak elhanyagolható arányban került újrahasznosításra.

Ehelyett fogyatkozó nemesfémeket dobnak ki a felhasználók, államok és gyártók a szemétbe – miközben ugyanezen nyersanyagokat jelentős részben Afrikában, ellenőrizetlenül, gyakran gyerekmunkások bányásszák.

A probléma kezelése szempontjából hatalmas lépés lenne, ha ki lehetne tolni egy telefon életciklusát a mostani 2-3 évről 5 évre. Ennek elérésére számos ötlet van forgalomban, mindegyik a maga akadályaival.

  • A telefont nem kidobni kell, hanem lecserélni. Ez a modell az unióban jelenleg is működik az egyéb háztartási eszközök esetében. Amikor valaki újat vesz, a régiről köteles az eladó gondoskodni. A sikerhez az is kell, hogy kedvezményes legyen az új vásárlás.
  • Lízing. Ebben az esetben az ügyfél az elvárható életciklusán keresztül használja a készüléket, majd ezután leadja a gyártónál vagy az értékesítőnél, aki visszanyeri belőle az értékes nyersanyagokat. Itt is a begyűjthetőség, illetve a személyes adatokkal kapcsolatos bizalmatlanság jelenthet nehézséget.
  • A céges és magánkészülékek párhuzamos használatának megszüntetése is észszerű döntés lenne, azonban az uniós adatvédelmi előírások szempontjából aggályokat vethet fel az ötlet.
  • A javításhoz való jog biztosításáért is egyre többen emelik fel a szavukat. 
A mobiltelefonokhoz köthető káros kibocsátás 85-95 százaléka a gyártás során keletkezik Fotó: pexels.com
Neked ajánljuk
Mindennap fenntarthatóan: amit a mosható betétekről tudni érdemes Fenntarthatóan szeretnéd berendezni a nappalidat? Nézz körül az FKF kínálatában! Sürgősen fokozni kellene az e-hulladék újrahasznosítását Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam