2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre szívesebben vásárolunk helyi termékeket

Tudatosabban és szívesebben vásárolnak a hazai háztartások megbízható forrásból származó helyi terméket a tömeggyártott kommersz helyett a vírusjárvány óta – derült ki az Innotime Hungary Kft. helyi termékek fogyasztásáról szóló felméréséből.

A magas minőségük miatt már most megvan az igény a helyben termelt árukra, és a vásárlói bizalom is erősebb irányukban, a kereslet azonban még mindig nagyban függ az ártól és az elkötelezettségtől – ismerteti a felmérés eredményeit a Világgazdaság.

 Az 55 és 60 év közötti, elsősorban vidéki városban vagy községben élő nők részesítik leginkább tudatosan előnyben a helyi termékeket, de már a 30-as korosztály esetében is jelentősen felértékelődtek ezek az áruk.

A fogyasztók a mindennapokban elsősorban az élelmiszerek esetében figyelnek arra, hogy kistermelőtől szerezzék be az alapanyagokat.

A helyi termékeket előnyben részesítő vásárlók körében a méz a legnépszerűbb kistermelői áru, amit a válaszadók csaknem háromnegyede szerez be közvetlenül az előállítótól.  Népszerű helyi termékek még a zöldségfélék, a gyümölcsök, a növények. Sokan bíznak még termelőtől vásárolt tejtermékekben, savanyúságokban, valamint a tésztában és „házi” tojásban is.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Az 1400 megkérdezett 40%-a vásárol helyi vagy kézműves terméket rendszeresen. A tudatos vásárlásban leginkább a végzettséghez tartozó átlagos bérek játszanak közre: aki meg tudja fizetni, szívesen választ helyben előállított élelmiszert vagy kézműves terméket. 

A kitöltők több mint negyede ugyanakkor gazdasági, racionális megfontolásból vásárol helyi termékeket: egyrészt saját térségük gazdasági erősödésének érdekében, másrészt azt tapasztalták, hogy bizonyos alaptermékek esetében gyakran jutányosan van lehetőségük egy magasabb minőség megvásárlására, ha a termelőt választják.

 A legfontosabb tényező választáskor a termékek adalékanyag-mentessége, a természetes alapanyagokból való összetétele. Örömmel veszik, ha az áru valamilyen minőségi védjeggyel is bír, bár ezeket kevéssé ismerik. A lehetőségek közül csak a Hungarikum, a Hazai termék és a Környezetbarát termék védjegyről van tudomásuk.

Neked ajánljuk
Mindennap fenntarthatóan: amit a mosható betétekről tudni érdemes Csaknem annyi néven fut a pálmaolaj, ahányféle termékben megtalálható Így tisztálkodhatsz fenntarthatóbban Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam