2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogyan kerüld el az impulzusvásárlást?

Hazaérve pakolod kifelé a kosarad, és csüggedten állapítod meg: már megint rengeteg holmit összevásároltál, éppen csak az ment ki a fejedből, amiért elindultál. Mi történt veled? Impulzusvásárló lettél. Ne aggódj, mással is megesik. De tudnod kell, hogy az impulzusvásárlás megelőzhető.

Mi az az impulzusvásárlás?

A mindennapi fogyasztási cikkek vásárlása az esetek többségében hirtelen impulzus, tehát nem megfontolt vásárlói mérlegelés alapján dől el – vág bele a téma közepébe a tudatosvasarlo.hu. Az impulzusvásárlás csak a kereskedőknek jó, nekünk ugyanis drága, a Föld bolygónak pedig káros.

Az impulzusvásárlás leginkább akkor fordul elő velünk, ha nem készülünk fel a bevásárlásra, a boltban pedig valamilyen hatás, külső inger ér bennünket, amelyre úgy reagálunk, hogy bár nem terveztük, de ott, akkor, kivételesen mégiscsak úgy döntünk, hogy betesszük a kosarunkba az adott terméket.

A marketingszakemberek ma már tudatosan építenek be olyan elemeket a vásárlási folyamatokba, amelyek ösztönzik az impulzusvásárlást.

Az impulzusvásárlás elkerülhető – ezekre figyelj, hogy kivédd! Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete/YouTube.com

Milyen trükkökre figyelj oda?

A következő húzásokat vethetik be a marketingesek:

  • a termék szokványostól eltérő, élményszerű elhelyezése;
  • árubemutató, kóstoló;
  • az áru előtérbe helyezése;
  • akció;
  • várakozási pontokon kisebb értékű árucikkek elhelyezése;
  • zenével, különleges illatokkal való marasztalás.
Akciók a londoni Westfield bevásárlóközpontban 2020-ban, a koronavírus-járvány miatti háromhavi zárvatartás után Fotó: MTI/EPA/Will Oliver

Hogyan kerüld el az impulzusvásárlást?

Az impulzusvásárlás ellen nehéz tenni, ne ostorozd magad, ha nem mindig sikerül elkerülni, ugyanis a külső ingerekre adott tudattalan válaszreakcióidat nem feltétlenül tudod tudatosan felülírni.

A legjobban azzal védekezhetsz a vásárlásra csábító ingerek ellen, ha bevásárlás előtt végiggondolod, mire van szükséged, majd listát készítesz, és megtanulsz ragaszkodni hozzá. 

Neked ajánljuk
Felveszi a kesztyűt a hulladékimporttal a román kormány A fenntartható étkezéssel nemcsak a kibocsátásunk csökkenne, de a megkötött szén-dioxid mennyisége is nőhetne Adhatsz még egy esélyt a lejárt élelmiszereknek Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny
Tovább a forrásra: tudatosvasarlo.hu
Vissza
Hírfolyam