2022. augusztus 19., Huba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ígéretesen csökkent a magyar családok karbonlábnyoma

Megvalósíthatók hazánkban a párizsi klímamegállapodás célkitűzései – állapította meg egy magyar kutatás 21, Pécs környékén élő, főleg kisgyermekes család közreműködésével.

A helyi közösségek éves karbonlábnyomát kutató felmérést második alkalommal készítette el a GreenDependent Intézet 2021 tavaszán a Pécsimami Egyesülettel együttműködésben és a Daikin Hungary Kft. támogatásával – írta meg a hvg.hu.

A kezdeményezés fő célja, hogy a részt vevő háztartások megismerjék a mindennapi életmódjukkal járó karbonlábnyom méretét.

Ez egyrészt az első lépést jelenti a tudatosság útján, továbbá megalapozza a klímaválság miatt elkerülhetetlen kibocsátáscsökkentést is.

Az eredmények abból a szempontból eltérnek az átlagostól, hogy a hat fogyasztási területre kiterjedő vizsgálat a járvány alatt zajlott. Vizsgálták a családok háztartási energiafogyasztását, a mindennapi közlekedést, a rendszeres utazást, az étkezést, illetve a szabadidőhöz, a termékekhez, valamint a közszolgáltatásokhoz kapcsolódó kibocsátását.

Ezek közül a legjelentősebbnek a háztartási energiafogyasztás, a közlekedés, illetve az étkezés bizonyult, amelyek egy háztartás lábnyomának átlagosan kétharmadát teszik ki. Az eredmények szerint a vizsgált családok tagjainak a karbonlábnyoma 2,74 t CO2 a 2020-as évre vonatkozóan, ami biztató, és a készítők szerint alátámasztja azt, hogy elérhető lenne a párizsi klímamegállapodásban vállalt, 2-2,5 t CO2/fő/év.

Az eredmények szempontjából azonban figyelembe kell venni, hogy a járvánnyal terhelt 2020-as évben a családok legnagyobb része teljesen szüneteltette vagy minimalizálta a rendszeres (például rokonlátogatáshoz) vagy szabadidőhöz kötődő utazások és kirándulások, nyaralások számát. Azoknál a családoknál, ahol magas volt a karbonlábnyom, a munka miatt a háztartás tagjai naponta hosszabb távon voltak kénytelenek utazni, a kisebb lábnyommal rendelkező családok esetében pedig a korlátozások miatt nem jártak óvodába, iskolába a gyerekek.

Az eredmények alapján karbonlábnyomunkat leginkább az otthonunk energiahatékonysága, azaz szigeteltsége, a fűtés hogyanja és mikéntje, illetve a megújuló erőforrások használata befolyásolja.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam